U Kanadi zime nisu nježne prema stanovnicima Toronta, ali srećom dovoljno je prostora gdje se stanovnici mogu sakriti od snijega i minusa. Štoviše, stanovnici Toronta imaju na raspolaganju kilometre i kilometre podzemne pješačke staze koja se naziva PATH. Cijela ideja pokrenuta je 1900. godine kada je tvrtka Eaton odlučila podzemnim tunelom povezati svoje glavne trgovine s prodavaonicom preko puta.

Sljedeća faza dovršena je zajedno s otvaranjem željezničke stanice Union 1927. godine, u samome centru grada. To je užurbano čvorište najprometnije u Kanadi, s 200 tisuća putnika koji onuda protutnje svaki dan. Jedan od prvih podzemnih tunela PATH-a povezao je Union s Fairmont Royal Yorkom na Front Streetu, a ubrzo se sustav podzemnih prolaza poput hobotnice proširio na 30 kilometara pješačke mreže koja prolaznicima nudi brojne usluge, restorane i trgovine bez potrebe za izlaženjem na ulicu. Čak je 35 različitih tvrtki udružilo snage i ponudilo svoje financije kako bi se PATH proširio gradskim podzemljem.

U podzemne hodnike može se ući kroz jedan od 125 ulaza smještenih na razini ulica, a šest ih je povezano sa stanicama podzemne željeznice. PATH omogućuje pristup mnogim glavnim turističkim atrakcijama Toronta: Hockey Hall of Fame, The Air Canada Centre, Eatons Centre, Rogers Centre, Toronto Coach Terminal ili CN Tower neki su od njih. I Guinness je u svoju knjigu rekorda upisao PATH kao najveći podzemni trgovački kompleks na svijetu.

S obzirom na to da PATH ne slijedi gradsku mrežu ulica, Kanađani ga ne koriste samo kao zaklon od oštrih zima nego kao i prečicu da lakše i brže stignu do željenog odredišta. U početku se mreža podzemnih prolaza može činiti poput labirinta, ali, srećom, na gotovo svakom raskrižju postoje znakovi označeni bojama koji olakšavaju snalaženje i pokazuju put do najbližih znamenitosti.

Samo 57 kuna na noć po osobi: Iznajmljuje se cijeli talijanski gradić u blizini jadranske obale Petritoli u Italiji - 5 Petritoli u Italiji - 4 Petritoli u Italiji - 3 +1 Petritoli u Italiji - 1

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju