Brseč je maleno slikovito mjesto koje se smjestilo navrh klisure na istočnoj obali Istre i s visine od 157 metara nadgleda Vela vrata koja spajaju Riječki zaljev i Kvarner. Leži ispod Učke, 20-ak kilometara jugozapadno od Opatije uz cestu Rijeka–Opatija–Labin–Pula.

Uske kamene uličice, primorska kamena arhitektura i fantastični vidici koji se otvaraju u tim kamenim okvirima ono su što Brseč čini tako posebnim. Njegov položaj na vrhu litice i ti nevjerojatni pogledi stalno vas tjeraju da razmišljate o visinama, dubinama i ogromnim količinama tamno plavog kvarnerskog mora koje se prelijeva iz kadra u kadar.

Simpatično mjestašce s još simpatičnijim stanovnicima, njih stotinjak, šarmirat će vas šarenim ulaznim vratima, pjevnim govorom, srednjovjekovnim duhom… i još jednim – pogledima. Teretni brodovi daleko ispod grada na moru ili brzi bijeli trajekt, koji se iz Brestove žuri u Porozinu kao da su ostali u nekom drugom svijetu. Ovdje, visoko nad morem, nema žurbe.

Uličice, stepenice, prolazi, ostaci gradskih zidina, gradska šterna … svaki detalj Brseča priča o davnim vremenim i to u krajnje romantiziranom tonu. Stari grad Brseč zaštićeno je kulturno dobro, a ovdje je rođen Eugen Kumičić, pa je njegova rodna kuća pretvorena u knjižnicu i impresivnu galeriju "Eugen K". U gradskoj loži na ulazu u stari grad nalazi se bista velikog književnika koji je djeliće i vizure Brseča provlačio kroz mnoga svoja djela.

Najviše kuća, koje su tipične primorske, izgrađeno je ili obnovljeno u 17. stoljeću, dok su zidine, utvrde i sam crkveni zvonik župne crkve svetog Jurja, najviša točka Brseča, koji mu daje taj prepoznatljiv oblik buketića, iz ranog srednjeg vijeka. Iz toga je vremena i Kaštel, stara jezgra oko koje se kasnije razvilo naselje. 

Sjeverno od staroga grada, na rubu litice, nalazi se crkva sv. Magdalene iz 15. stoljeća, nezaobilazna atrakcija ovog kraja i još jedan razlog da spomenemo veličanstven pogled.
Do nje vodi makadamski put uz suhozide, a pogled na Učku, na Kvarner, na more koje se razbija duboko ispod vas nećete nikada zaboraviti.

Brseč je kroz povijest bio poznat po dobrom teranu, maslinama i - kestenima, a današnji ga turisti uglavnom znaju kao kupališnu destinaciju zbog prekrasne plaže Klančac koja se smjestila podno njegove impresivne litice.

Ova malena plaža s razlogom slovi za jednu od najljepših na Jadranu. Urezana u stijene, s nevjerojatno bistrim morem koje je u plićaku posve prozirno, a s dubinom postaje tirkizno po plavo, nudi idiličnu oazu za uživanje usred stjenovite i šumovite divljine.

Do plaže vodi uska i strma asfaltirana cesta uz koju se nalazi i jedini kafić prije Brseča, i na kojoj je problem mimoilaziti se s autima koji dolaze iz suprotnog smjera, kao i, naravno, naći parking u sezoni. Iako će mnogi kukati da je odlazak, odnosno povratak s ove plaže ekstreman sport, bez brige- pretjeruju. Uzbrdica traje tek kilometar, a vjerujte, vrijedi iskustva koje ste doživjeli u uvali Klančac.

Na plaži je izgrađen bunker u Drugom svjetskom ratu koji danas služi uglavnom za sunčanje, a prirodne police u stijeni su skakaonice, sa svojim i imenima i općepoznatim stupnjem tehničke zahtjevnosti, na kojima se vještina brusi od djetinjstva. I ako niste od skakanja u more, jednako je poseban doživljaj plivati – ili plutati - ispod okomite litice visoke do neba.

Parsto metara južnije od plaže Klanjčac kozjom ćete stazom stići do stare ribarske lučice koju isto vrijedi vidjeti. Ona je živa slika nekog zaboravljenog života, s kamenim kućicama za mreže doslovno utisnutima u stijenu, obojanim vratima i kratkom uređenom stazom s koje možete skočiti u prekrasno bistro more. Na kraju uvale možete se smjestiti na jedinstvenu prirodnu plažu – u špilji. I uživati u životu.

Tirkizni raj: Hrvatska plaža skrivena pod liticama koja će vas nagraditi - ako se oko nje potrudite Pasjača - 5 Pasjača - 4 Pasjača - 3 +1 Pasjača - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju