1. Samoborsko gorje – planinarska staza od Šoićeve kuće do Cerinskog vira

Za razliku od planinarskog puta do vrha Japetić, koji se sastoji od predivnog puta kroz šumu, ali i vrlo zahtjevnog početka prilikom čega ćete se uspinjati velikom strminom oko 45 minuta, planinarska staza od Šoićeve kuće do Cerinskog vira idealna je za laganu šetnju koju će izdržati cijela obitelj. Nakon nekoliko metara asfaltirane uzbrdice kroz selo, od Šoićeve kuće do ulaska u šumu, stoji račvanje za težu stazu za Japetić ili onu za Cerinski vir. Ako vam je pauza od planinarenja bila preduga ili jednostavno niste u formi, izaberite drugu. Staza počinje zemljanim osunčanim putem kroz šumu i niže raslinje, zatim slijedi kratka etapa kroz selo, a nakon toga spuštate se dosta strmom stazom kroz šumu za Cerinski vir.

Za razliku od staze za Japetić, tu nećete sresti puno planinara, što dokazuju i manje gužve u Planinarskom domu Cerinski vir. Tamo možete pojesti standardne planinarske specijalitete kao što su domaća juhica, grah, sekeli gulaš ili štrudle.

Planinarski put do Cerinskog vira Planinarski put do Cerinskog vira (Foto: Punkufer)

Prevrtljiva veljača na ovom će vam putu donijeti dosta velike razlike u temperaturi, od sunčanih dijelova do onih u sjeni uz potok, pa predlažemo da se odjenete slojevito. Poželjni su nepropusna jakna i hlače, a u ruksaku ponesite topliju jaknu od flisa za povratak i hladniju etapu uz potok, a ona vodi do desetmetarskog slapa koji je najljepši u proljeće ili jesen. Cerinski vir nekoć davno bilo je kupalište za lokalnu djecu i iako danas predstavlja nezaobilazno stajalište na ovom planinarskom putu, taj najslikovitiji slap Samoborskog gorja do 1927. bio je skriven od pogleda lokalnih planinara kada su na njega slučajno naišli po povratku s izleta na Japetić.

Od druge planinarske opreme dobro će vam doći štapovi za hodanje na šumskoj strmoj stazi koja se spušta prema Cerinskom viru ili kada se budete uzbrdo vraćali po istoj stazi.

2. Medvednica – planinarska staza od Bidrovca do Planinarskog doma Gorščica

Planinarska staza 24 ugodna je staza kroz šumu uz potok koju će bez problema proći i djeca do pet godina. Na ovoj stazi susrest ćete i mnogo ljudi sa psima koji će uživati u gackanju po potočiću i istraživanju šume. Nema opasnih strmih uspona, pa je pogodna i za roditelje s bebom, koja će u prirodi uživati iz nosiljke.

Šetnja ovom stazom dugom 4,4 kilometara traje oko sat i četrdeset minuta, a s manjom djecom nešto duže. Trajanje šetnje možete prilagoditi prema vlastitim mogućnostima jer postoji mogućnost dolaska automobilom do raznih etapa staze. Kod Planinarskog doma Gorščica nalazi se zvono kojim planinari mogu obilježiti svoj dolazak, a oko doma nalazi se dovoljno drvenih klupa u hladu na kojima se možete okrijepiti. Ako u ruksaku nosite svoju hranu ili termosicu s čajem, odmoriti se možete i na dekici na livadi pored doma, gdje možete zaigrati nogomet ili partiju badmintona.

3. Medvednica – planinarska staza od Šestinskog lagvića do Kraljičina zdenca

Želite li aktivno provesti vikend, ali ne udaljiti se toliko od grada, onda je za vas idealan izbor planinarska staza 13, odnosno ona koja od Šestinskog lagvića vodi do Kraljičina zdenca.

Ova je staza jedna od najpoznatijih na Medvednici, lagana je i mogu je lako svladati rekreativci svih životnih dobi, pa ćete putem sresti dosta planinara. Na ovom putu sigurno vam neće biti dosadno, od dijelova prekrivenim lišćem, malih mostića, do sklepanih drvenih stepenica, uz njega nalaze se i poučne table na kojima o Medvednici i Kraljičinu zdencu možete saznati puno zanimljivih činjenica koje možda niste znali ili ste ih s godinama zaboravili. Uglavnom su to zanimljivosti o geološkoj građi i prošlosti Medvednice, ali tu je i legenda o Crnoj Kraljici, koja će posebno oduševiti djecu.

Planinarski put do Kraljičinog zdenca Planinarski put do Kraljičinog zdenca (Foto: Punkufer)

Pred kraj staze s visine puca pogled na čaroban Kraljičin zdenac s potočićem Kraljevcem i njegovim brzacima koji se nalaze oko drvene kuće koja je prije nudila okrjepu, ali je već nekoliko godina zatvorena. Ipak, u šumi oko Kraljičina zdenca ima dosta drvenih klupa gdje možete napraviti piknik, a ako u ruksaku niste ponijeli nešto konkretno za jelo, za sebe ćete sigurno nešto naći u širokom izboru jela u Lugarevoj kući nedaleko od Kraljičina zdenca. Lugareva kuća nalazi se s lijeve strane uz Sljemensku cestu, a zimi je uz objekt postavljen i grijani šator jer je unutarnji prostor poprilično malen.

Sasvim je svejedno na koju se stazu odlučite jer ćete se sa svake kući vratiti ispunjeni zbog toga što ste umjesto ispred televizora ili u zatvorenom vikend proveli uživajući u ljepotama prirode na svježem zraku, možda upoznali nove ljude dobre volje i stvorili uspomene koje ćete rado prepričavati.

Za početnike je osim dobre volje potrebna i odgovarajuća oprema. Bitno je da imate nepropusnu obuću, po mogućnosti gojzerice s kojima će vam biti lakše prelaziti razne vrste terena, planinarsku odjeću prilagođenu vremenskim prilikama i presvlake kada se oznojite, štapove, dvije litre vode, zviždaljku i lampu ako se vaš izlet nepredvidivo oduži. Svu opremu za planinare rekreativce možete pronaći u Lidlovu asortimanu za planinarenje koji će biti dostupan od četvrtka 20. veljače, 2020

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju