Svi zaljubljenici u prirodu, ili barem velika većina njih, reći će vam kako nema boljeg načina za istraživanje neke zemlje od planinarenja. Naravno, pritom ono ne mora podrazumijevati uspinjanje s profi opremom, dovoljna je i samo šetnja lijepim planinskim predjelima. Uglavnom, svi koji vole prirodu maštaju i o nekim poznatim i često dalekim destinacijama, a ovo je pet odredišta na kojima bi se dalo uživati…

Novi Zeland

Novi Zeland je poznat po stazi "Te Araroa" dugoj više od tri tisuće kilometara (na maorskom se naziv prevodi kao "Dugi put") koja prolazi zemljom od dna Južnog otoka do vrha Sjevernog otoka. To je tromjesečno planinarenje za odlučne i vrlo spremne planinare. Ipak, neke američke putničke agencije nude 12-dnevno putovanje koje je neka vrsta "best-of" verzije i uključuju neke od najslavnijih dionica izvorne rute, kao što su staza Queen Charlotte, stepenice "Stairway to Heaven" iznad obale Kapiti, i Tongariro Alpine Crossing, poznat kao najbolje jednodnevno planinarenje na Novom Zelandu. Jasno, odlučite li se na bilo koju verziju, ova avantura nije za svakog, i iziskuje prilično dobru fizičku spremu.

Novi Zeland Novi Zeland (Foto: Getty Images)

Mont Blanc

Najviši vrh Francuske i Italije i drugi najviši vrh Europe, uvijek je dobra ideja. Uživati u njemu može se na razne načine, a jedan od njih uključuje i putovanje od desetak dana, prilikom koje će planinari trebati svladati više od 150 kilometara staza. Da, i ovaj je put zahtjevan, nema šale. Polazna točka je iz sela blizu Chamonixa, a nakon Francuske, planinari će obići i Italiju i Švicarsku. Jezera, šume, masivi, planinska prostranstva, livade, smještaj u dobrim hotelima – sve se ovo može doživjeti prilikom odlaska na ovo putovanje.

Patagonija

Uf, Patagonija… Ova regija je stvarno jako, jako daleko, te je jedna od najudaljenijih i najljepših regija svijeta. Nalazi se između Čilea i Argentine, a prilikom dolaska u nju isplati se zaputiti u Nacionalni park Torres del Paine. To je krajolik granitnih tornjeva, tornjeva, ledenjačkih jezera i plavih santi leda, a za obići taj dio masiva, potrebno je nešto više od desetak dana i cca 150 prehodanih kilometara.

Škotska Škotska (Foto: Getty Images)

Škotsko visočje

West Highland Way u Škotskoj jedna je od poznatijih planinarskih šetnji, koja se proteže na više od 150 kilometara od Milngavieja na periferiji Glasgowa do Fort Williama u gorju. Krajolik je potpuno zadivljujući, naučit ćete mnogo i o povijesti i legendama područja te nakon završetka šetnje itekako upoznati floru i faunu. Ruta ide duž jezera Lomond, Rannoch Moor i Glencoe prije nego što završi u Fort Williamu, u podnožju najviše britanske planine, Ben Nevis.

Staza Nakasendo (Japan)

Riječ je o šetnji povijesnom cestom od Kyota do Tokija kroz ruralne i planinske seoske staze. Nakasendo znači „put kroz planine“, a putem ćete istražiti jednu od drevnih japanskih autocesta koju su koristili feudalci, samuraji, trgovci i hodočasnici. Počinje u Kyotu, jednoj od drevnih japanskih prijestolnica, slijedi dijelove stare ceste kroz ruralni krajolik u planine japanskih središnjih Alpa prije nego što stigne u današnju prijestolnicu, Ovo je prava, ugodna šetnja, a ne planinarenje, tako da je mogu svladati i oni koji nisu u TOP formi.

Koliba u kojoj bi si svi ljubitelji planina barem jednom trebali priuštiti noćenje Gandegghutte - 1 Gandegghutte - 2 Gandegghutte - 4 +0 Gangegghutte

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju