Španjolska je puna fantastičnih mjesta koja samo čekaju da budu istražena. Sa šarmantnim selima, zadivljujućim prirodnim čudima, drevnom poviješću i fantastičnom hranom u ovoj raznolikoj i prekrasnoj zemlji ima za svakoga ponešto. Na pamet vam, naravno, prvo padaju Barcelona, Madrid, Sevilla, a možda i Valencia, ali daleko od velikih gradova postoje neka posebna španjolska mjesta, poznata samo lokalnom stanovništvu i strastvenim putnicima.

Cadiz

Cadiz je doista skriveni dragulj Andaluzije. Nije toliko poznat kao Sevilla, Granada ili Malaga, ali to je savršen grad za jednodnevni izlet ili posjet vikendom ako ste na jugu Španjolske. Poznat je po svojim prekrasnim plažama, povijesnim znamenitostima i kulturnoj sceni, a ujedno je i jedan od najstarijih gradova u zapadnoj Europi. Utemeljili su ga Feničani prije tri tisuće godina, a ovdje su se naselili i Rimljani. Povijesno središte Cadiza labirint je uskih ulica, šarenih zgrada i šarmantnih trgova s drvoredima. Možete provesti sate lutajući i otkrivajući skrivene kutke, povijesne znamenitosti i lokalne trgovine. Posjetite Mercado Central, užurbanu zatvorenu tržnicu koja je odlično mjesto za kušanje lokalnih plodova mora i upijanje atmosfere. Svakako kušajte neki od domaćih specijaliteta, poput pečene ribe, kozica i lignji. Također, grad je okružen kilometrima pješčanih plaža, savršenih za kupanje, sunčanje i sportove na vodi.

Cadiz - 1 Cadiz - 1 (Foto: Getty Images)

Cannilas de Aceituno

Malo selo Canillas de Aceituno, često zanemareno od putnika, smjestilo se u južnom dijelu Andaluzije u podnožju planinskog lanca Sierra de Tejeda, što ga čini savršenim odredištem za ljubitelje prirode. Samo selo ima uske ulice obrubljene bijelim kućama i ukrašene šarenim cvijećem, što doprinosi šarmantnom i tradicionalnom dojmu. Posjetitelji mogu istražiti povijesne znamenitosti, uključujući crkvu Nuestra Senora del Rosario iz 16. stoljeća i maurski dvorac Bentomiz, koji datira iz 9. stoljeća. "Zgodni" glavni trg savršen je za doručak uz kavu i španjolsku tostadu ili piće i tapase nakon pješačenja, a selo je poznato po svojoj ukusnoj kuhinji, uključujući tradicionalna španjolska jela kao što je paella.

Siurana

Siurana je lijepo i povijesno selo smješteno u pokrajini Tarragona, u španjolskoj regiji Kataloniji. Selo je jedno od najljepših u Kataloniji, smješteno na stjenovitom brežuljku, s prekrasnim pogledom na okolni krajolik. Vožnja do sela zasigurno će biti jedan od vrhunaca vašeg posjeta: duga je otprilike sedam kilometara, a obiluje strmim padinama i spektakularnim panoramama iznad njih. Maleno selo Siurana dom je za 30 kuća, pet barova i restorana, dva hotela, maurski dvorac izgrađen 800. godine te jednostavnu romaničku crkvu Santa Maria iz 12. stoljeća. Posjetitelji Siurane mogu istražiti uske popločane ulice sela i povijesne znamenitosti, uključujući poznati Pont de l'Estrelicia, zadivljujući romanički most koji premošćuje obližnju rijeku. Područje je također i atrakcija za entuzijaste na otvorenom, s brojnim mogućnostima planinarenja i penjanja u obližnjem parku prirode Montsant.

Siurana Siurana (Foto: Getty Images)

Calella de Palafrugell

Calella de Palafrugell u pokrajini Girona jedno je od najljepših sela na Costa Bravi i savršeno mjesto za uživanje u miru i tišini autentičnog, starog ribarskog sela. Grad je i dom botaničkog vrta Cap Roig, koji posjetiteljima nudi priliku da se dive širokom izboru biljaka i cvijeća u zadivljujućem okruženju s pogledom na more. Provedite neko vrijeme opuštajući se na pijesku, plivajući u bistroj vodi i upijajući sunce na plažama El Golfet, Canadell ili Port Bo. Calella de Palafrugell izvrsno je mjesto za uživanje u nekim od najboljih restorana i kafića u regiji Costa Brava, a poznato je po izvrsnim plodovima mora i ukusnoj tradicionalnoj kuhinji.

Moraira

Moraira je slikoviti obalni gradić u jugoistočnoj Španjolskoj i jedan je od najnetaknutijih na Costa Blanci s gotovo deset kilometara prekrasne obale okružene planinama i vinogradima. Ovo je vrsta malog primorskog odredišta o kojem sanjate za odmor na moru. S divnim plažama i umjerenom klimom, koja nikad nije prevruća, čak ni usred ljeta, Moraira se nalazi na prekrasnom planinskom vrhu Costa Blance. S vremenom je gradić iz malog ribarskog sela prerastao u odredište za odmor i umirovljenje, a da pritom nije izgubio svoj šarm i karakter. Centar grada čaroban je sa svojim uskim ulicama, bijelo okrečenim kućama i povijesnim dvorcem. Prošećite ulicama, posjetite dvorac i uživajte u mirnoj atmosferi. S više od 320 sunčanih dana svake godine Moraira je poznata po svojoj prirodnoj ljepoti i dobro je smještena za istraživanje drugih popularnih atrakcija u regiji, uključujući obližnji grad Javea i zadivljujuću stijenu Calpe.

Kad majka priroda časti: Potopljena katedrala u Španjolskoj koju možete vidjeti samo dva puta dnevno (ako imate sreće) Playa de las catedrales - 5 Playa de las catedrales - 2 Playa de las catedrales - 4 +1 Playa de las catedrales - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju