Olib je najsjeverniji dalmatinski otok, iako je puno bližu Kvarneru i Lošinju, nego Zadru čijem arhipelagu pripada. Sa susjednim otocima Silbom i Premudom tvori trozubac na pučini između Kvarnerića i Virskoga mora, a svojim oblikom, zbog suđenog središnjeg dijela, pomalo podsjeća na leptira.

Jedino naselje na otoku zove se Olib, kao i sam otok, a smjestilo se u sigurnoj luci na zapadnoj strani. Iako je otok bio naseljen već u rimsko doba, naselje se ozbiljnije počelo razvijati od početka 15. stoljeća, kada su se doselili prebjezi iz Cetinske krajine, predvođeni župnikom Jurjem Cetinjaninom. Olib je uz svoje obale svjedočio mnogim gusarskim napadima i uskočkim akcijama, na koje još podsjeća kula Kaštel sagrađena u 18. stoljeću.

Zaboravljen u ljepoti

Danas na otoku živi tek nešto više od stotinu stanovnika, a mjesto naglo oživi ljeti, pa s početkom školske godine ponovno utihne kada se "njegovi" moraju vratiti svojim gradovima i svakodnevicama. Ali osim što više ljudi silazi s trajekta, ljeto na Olibu nimalo ne podsjeća na ljeta u turističkim mjestima na susjednim otocima.

Ovdje nema ni hotela ni kampova, velikih marina ili skupih jedriličarskih restorana – tek jedna samoposluga, nekoliko kafića i konoba. Crkva Uznesenja blažene djevice Marije, tek nekoliko koraka od dućana, podsjeća na dolazak Cetinjanina, s velika vodosprema tik do nje podsjeća na jedan od razloga zašto samo najžilaviji ovdje i dalje ostaju.

Olib je mirno mjesto za potpuni reset i odmor od svega. Njegovu tišinu cijenit će ljubitelji prirode i privatnosti. Čisto i bistro more, lijepe plitke pješčane uvale, zvjezdane noći i opipljivi mir najekskluzivnija su turistička ponuda ovog otoka gdje je najveća buka škripanje starih Ponyca ili rijetkih motornih vozila – ponekog traktora, golferskog autića i, kao divne protuteže, vječnih Tomosovih motorina.

Gušti od mora i vina 

Omiljeno mjesto za kupanje su uvale Slatina i Slatinica na istočnoj strani otoka. A do plaža se stože kroz borovu šumu ili - barkom. U uvali Banjve otrkit ćete ostatke naselja iz rimskog doba, kao i trobrodne crkve sv. Pavla i samostana pustinjaka koji je napušten krajem 12. stoljeća, a na uvalu Svetog Nikole pazi istoimena crkvica.

Dani na Olibu ispunjeni su mirisom mora i pjesmom cvrčaka, a radosti su na ovome otoku sitne, ali intenzivne… i takve da ćete ih se sjećati čitav život. Riba kupljena u zoru s barke, domaće maslinovo ulje koje se savršeno sljubljuje s taj čas ubranim pomidorom, domaće vino uz zalaz sunca… Na Olibu ćete jednako uživati u vožnji kajakom ili SUP-om, kao i u vožnji biciklom po sredini otoka izbrazdanoj suhozidima, a za one željne adrenalina dobar je izbor windsurfing ili ronjenje.

Olib je trajektnom linijom povezan s Lošinjem i Zadrom te katamaranskom linijom sa Zadrom i susjednim otocima. Iako po otoku ne voze automobili, na Olib možete doći autom, ali ga morate parkirati odmah u pristaništu. Smještaj možete pronaći u privatnim apartmanima, a niti jedan nije toliko udaljen od luke da ne biste stvari mogli prenijeti pješke. Ili u karijoli.

Mjesto na Dugom otoku gdje su zabranjeni priša, problemi i živciranje Sali iz zraka Sali - 8 Sali - 7 +10 Sali - 6


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju