Krk je drugi najveći otok od mnogobrojnih otoka naše lijepe obale, s minimalnom razlikom u površini naspram najvećeg otoka Cresa. Jedna je od najpoželjnijih ljetnih destinacija za odmor, a njegova geografska raznolikost, mediteranska klima, sadržaji i događanja čine ga poželjnom destinacijom u svako doba godine.

Suncem obasjan

Otok Krk još su Rimljani prozvali Zlatnim Otokom zbog velikog broja dugih sunčanih dana i plodnog tla koje pogoduje mnogim autohtonim proizvodima. Zbog mediteranske klime i toplih ljeta, plaže na Krku su popunjene, posebno u turistički popularnim mjestima poput Baške, Njivica, Omišlja ili Malinske, ali i u okolnim mjestima. Sunce najčešće krasi i proljetne i jesenske dane, a zimi kada se pojave hladni vjetrovi, dobro ugrije krčko vino i fina domaća hrana.

Ljetni avanturizam

Osim klime, čistog mora, uređenih plaža i odlične enogastronomske ponude, Krk ljeti privlači posjetitelje zbog mnogobrojnih aktivnosti poput wakeboardinga, ziplinea, zanimljivog ronjenja u Podvodnom parku Punat i na ostalim lokacijama. Mnogi odlaze na zapadnu stranu uvale Klimno da bi se okupali u ljekovitom blatu. Izleti brodovima i polupodmornicama mogu se pronaći skoro u svakom mjestu, a jedan je od pravih dragulja je i špilja Biserujka prepuna stalaktita, stalagmita i kalcitnih stupova.

Carstvo outdoor sportova

Zbog mnogobrojnih mogućnosti za aktivni odmor, Krk je popularno odredište u svako doba godine čemu posebno pogoduje klima Bašćanske kotline. Upravo Baška domaćin je mnogobrojnim sportskim manifestacijama poput 4 Islands MTB Stage Race – biciklističke utrke koja svake godine privlači u Bašku sve veći broj zaljubljenika u ovaj sport. Kao kruna outdoor aktivnostima u kojima je moguće uživati u Krku, tu je listopadski Baška Outdoor Festival, trodnevna manifestacija koja u Bašku dovodi mnogobrojne zaljubljenike aktivan život. Planinari, hikeri, biciklisti i trkači u ta tri dana rade ono što najviše vole, popraćeno nezaboravnim prizorima.

Što raditi za vrijeme kišnih dana

Na Krku se moguće dobro zabaviti i u hladnije dane, npr. isprobavajući poznate krčke specijalitete poput sira, pršuta, meda, maslina, morskih specijaliteta i tradicionalnih krčkih jela. Još bolje ugrijat će vas ponos Vrbnika – vrbnička žlahtina. Krk je i otok bogate kulturno-povijesne baštine, pa je idealan za istraživanje starih spomenika. Među njima krije se i jedan od najvažnijih spomenika hrvatskog jezika i književnosti, Bašćanska ploča, pronađen u Crkvi sv. Lucije u Jurandvoru kraj Baške.

U koje se god doba odlučite za Krk, pronaći ćete nešto što se popuniti vaše slobodno vrijeme jer riječ je o destinaciji o kakvoj maštaju oni željni aktivnog odmora te adrenalina, gurmani i ljubitelji vina te zaljubljenici u kulturnu i povijesnu baštinu.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju