Odabrati najljepša mjesta za skijanje u Europi, nije lak zadatak. CNN Travel napravio je ljestvicu pobrojavši ona koja oduševljavaju svojim prirodnim ljepotama i arhitekturom, ali i dobrom atmosferom.

1. Zermatt, Švicarska
Malo skijaško naselje sa sjajnim stazama u srcu švicarskih Alpi raj je za šetače. Automobili su zabranjeni u ovom dragulju u dolini Valais s pogledom na spektakularne planinske vrhove, uključujući i legendarni Matterhorn. Ne čudi stoga što se do njega obično dolazi vlakom ili helikopterom.

2. Grimentz, Švicarska
U Valaisu se ističe i mjesto Grimentz koje je ispunjeno šarmantnim uličicama te prepunim ljupkim planinskim kućama. Nađete li se u blizini obavezno isprobajte vrlo rijetko, ali legendarno vino – Vin du Glacier.

Kupres, BiH - 3 Putovanja Noću pjevamo, danju skijamo: Idila na Kupresu, gdje je jedini "Stožer" snijegom prekrivena planina

3. Wengen, Švicarska
Wengen je još jedno švicarsko mjesto stvoreno za sjajan skijaški odmor tijekom zime u kojem su zabranjeni automobili. Okruženo je prekrasnom prirodom – od doline Lauterbrunnen do veličanstvenih vrhova planina Eiger, Monch i Jungfrau.

4. Kitzbühel, Austrija
Kitzbühel je meka skijaškog trčanja. Ovaj tirolski grad je u siječnju svake godine domaćin povijesne utrke Hahnenkamm koja je dobila ime prema brdu iznad Kitzbühela, a koja okuplja najbolje skijaške trkače iz cijelog svijeta.

5. Cortina d'Ampezzo, Italija
Ovaj talijanski dragulj u istočnim Dolomitima mamac je za jet-set. U njemu su 1956. godine bile održane zimske Olimpijske igre, a poslužio je i kao čarobna kulisa za snimanje filma o Jamesu Bondu po imenu "Samo za tvoje oči".

6. Lech am Arlberg, Austrija
Lech am Arlberg je planinsko naselje i ekskluzivno skijalište u najzapadnijoj austrijskoj pokrajini Vorarlberg na obalama rijeke Lech. Namijenjen je osobama dubljeg džepa pa ne čudi što privlači određene pripadnike kraljevskih obitelji. Jedna od njegovih velikih ljubiteljica bila je i pokojna princeza Diana.

Skijanje Kranjska gora - 3 Odabrano Izbor s kojim je teško pogriješiti: Ponuda za skijanje u Kranjskoj Gori koja će vas izuti iz pancerica

7. Saas-Fee, Švicarska
Znate li gdje je snimljen poznati spot za pjesmu Last Christmas grupe Wham! iz 1984. godine? U jednoj od idiličnih kuća u Saas-Feeu u Švicarskoj. Otada je ovo idilično planinsko naselje u okrugu Visp postalo planetarno popularno među zaljubljenicima u zimske sportove, a posljednjih godina posebno među snowboarderima u potrazi za dobrim snowparkom.

8. Alpbach, Austrija
Alpbach često nazivaju najljepšim selom u Austriji. Ovaj srednjevjekovni gradić u Tirolu izvrsno je mjesto i za uživanje u zimskim radostima iako se izdiže na tek 975 metara nadmorske visine. Štoviše, turizam je jedna od glavnih gospodarskih grana u Alpbachu.

9. Megeve, Francuska
Megeve je šarmantno skijalište u departmanu Haute-Savoie u jugoistočnoj Francuskoj. Ono oduševljava ljubitelje skijanja i boardanja, ali i sve željne dobre kuhinje te bogatog noćnog provoda. Njegovoj popularnosti pridonosi i činjenica što se nalazi i u blizini jednog od najviših europskih vrhova – Mont Blanca.

10. Courmayeur, Italija
Courmayeur je još jedna općina u podnožju Monta Blanca koja privlači zaljubljenike u skijanje. Ova općina u najrjeđe naseljenoj talijanskoj regiji Valle d'Aosti sjajno je mjesto i za isprobavanje poznatih specijaliteta talijanske kuhinje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju