„Ni zima nije što je bila“ – žalopojka je koja se često čuje posljednjih godina, naročito u većim gradovima gdje svake godine pada sve manje snijega. Sanjke skupljaju prašinu na tavanu, a da bi doživjeli pravu zimu mnogi potegnu na izlet van grada, pa i države.

Ako ste i vi nostalgični za debelim snježnim pokrivačima i ulicama okićenim kao u filmu Sam u kući, imamo savršeno rješenje: Kupres, gdje je jedino što možete čuti: „Noću pjevamo, a danju skijamo!“

Kako sami kažu, Kupres je upravo poprimio svoje najljepše boje. Snijeg je napadao do koljena prekrivši kupreške visoravni i brda, a u pozadini bijeli planinski vrhovi i plavo-rozo nebo sa stotinama ždralova koji odlaze u toplije krajeve.

Prekrasne prizore prate i prikladni zimski sadržaji. Stoga smo odlučili pročešljati Kupres i otkriti zašto je zimski odmor na jugu dobra ideja.

Planina Stožer, prepuna izvora vode, ljekovitog raslinja, legendi, planinarskih puteva i vidikovaca s kojih puca fantastičan pogled na Kuprešku visoravan, čeka vas s bogatom ponudom: Winterfest, skijanje, vožnja motornih saonica, domaća kuhinja, kuće za odmor s bazenima i saunama… 

Sve detalje i informacije o Kupresu, naročito one vezane uz smještaj, aktivnosti i atrakcije, možete pronaći na Visit Kupres.

Restoran Kupreška kuća

Tko god je bio na Kupresu, teško da je otišao bez posjete popularnoj Kupreškoj kući (a još teže da je otišao gladan). Smješten je na dvije etaže, a posebnu čar daje mu izgled planinske kuće od drva i cigle.

Restoran pod padinama planine ugrijat će vas toplim napitcima i vinima, te domaćim jelima. Sir, pršut, grah, sarma, kupreška pura, jela ispod sača, pite, kvalitetna hercegovačka vina… Večeri ovdje su žive, pa će vas dodatno ugrijati i vesela atmosfera uz muziku koja potraje do dugo u noć.

Ski Kraljica: široko vam polje, i ledeno srce

Od 11. prosinca pored Kupreške kuće otvoreno je i skijalište „Ski Kraljica“ za dnevno i noćno skijanje. Na raspolaganju su baby staza, mala staza, staza za snow tubing, ludi tobogan, klizalište i poseban Bike park, pa široko vam polje. Ponudu i cijene karata možete pronaći na web stranici Ski Kraljice

Na vrhu skijališta čeka vas ledeno srce za fotosession (ako nije na Instagramu – nije se ni dogodilo 😉) a u blizini je novi kafić, ako ga uspijete pronaći pod snijegom.

Adria Ski za efekt Olimpijskih igara ili Ski Ivan za mirniju, obiteljsku atmosferu?

Od 18. prosinca otvoreno je i skijalište Adria Ski. Zanimljivo je da je Adria Ski izgrađena uoči slavnih Olimpijskih igara u Sarajevu kao rezervno skijalište u slučaju da Jahorina ne bude u funkciji. U sklopu njega nalazi se i škola skijanja s kvalificiranim ski-instruktorima. Ako dolazite s klincima, možete ih ubaciti u „ski-vrtić“ i bodriti iz topline kafića s vrućom čokoladom u ruci.

Još je bolja ideja, ako ste željni mirnije, obiteljske atmosfere, izabrati skijalište Ski Ivan koji je upravo po tome i poznat. Paket je isti: idilična planinska brvnara, vruća čokolada, škola skijanja, povoljne cijene…

Podno skijališta Adria Ski možete isprobati i vožnju motornim sanjkama. Riječ je o laganoj i zabavnoj aktivnosti, prikladnoj i za one koji nikad nisu sjeli za motorne sanjke. Samo se prepustite profesionalnom vodiču i uživajte u panoramskoj vožnji.

Kao u filmu: Jahanje konja po beskrajnim visoravnima

Na Kupresu već godinama postoje organizirana jahanja i galopiranja. Bez obzira jeste li već iskusni jahač s vjetrom u kosi ili početnik koji trza na svaki pokret konja, ovdje možete uživati u osjećaju slobode koji pruža jahanje konja na otvorenim proplancima.

S vama je u pratnji vodič, tako da imate sigurnost i društvo, ali i osobu koju ćete moći zamoliti da kamerom ovjekovječi ove filmske prizore :D

Gdje za Novu godinu? Na Winterfest

Za kraj, pitanje koje obilježi svaki prosinac, svake godine: gdje ćete za Novu? Zateknete li se na Kupresu, dvojbe nema. Winterfest okuplja „mlade i one koji se tako osjećaju“ iz cijele regije. Riječ je o dvodnevnom (tj. „dvo-noćnom“) festivalu za tisuću gostiju koji će uz pjesmu i piće ispratiti staru, te dočekati novu godinu.

Da je Kupres idilična zimska destinacija, potvrđuje i podatak da su gotovo svi kapaciteti popunjeni. Stoga požurite s planiranjem blagdanskog odmora jer su sljedeća dva tjedna ključna 😉 No, za one koji neće stići, ostaje druga dobra ideja. Skratiti siječanj, taj depresivni mjesec koji traje 70 dana, i pobjeći na bijeli jug.

 

Japage, kraške ljepotice Kupresa: Veličanstvena priroda u kojoj se osjećate kao zrno pijeska Japage, Kupreško polje - 3 Japage, Kupreško polje - 2 Japage, Kupreško polje - 1 +1 Japage, Kupreško polje - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju