Na samom jugu Novog Zelanda, u mjestu Slope Point, možete ugledati neobičan prizor i djelo prirode.

Ovo područje uglavnom se koristi za ovčarstvo i gotovo da nema kuća u blizini. Nema čak ni normalnih cesta, jedini način da mu priđete jest da potegnete pješke na put od gotovo sat vremena. Doduše, jedna cesta vam može skratiti put, no ona prolazi kroz privatnu farmu.

Pripremite se na mogućnost da vas opkoli stado ovaca i onemogući vam prolaz dok vas se ne nagledaju dovoljno.

Kada mu priđete, ugledat ćete samo jednu tablu na kojoj su označeni smjerovi: Ekvator i Južni pol. Do Ekvatora imate 5 140 kilometara, a do Južnog pola još 4 803 kilometra. Prilikom posjete oni na koje naiđete upozorit će vas da se vratite prije mraka. Saznajmo zašto.

Bura na steroidima

Za Slope Point možda nikad ne biste ni čuli, s obzirom na to da ovdje nema sadržaja, stanovništvo je malobrojno (brojčano nadjačano ovcama), a klifovi koji završavaju u moru izgledaju kao da najavljuju da ovdje završava svijet.

No, jedna neobična pojava proslavila ga je u svijetu. Zbog ekstremno jakog i nemilosrdnog vjetra koji puše ovim dijelom, drveće koje raste izvijeno je na najluđe načine. Neki su međusobno isprepleteni, neki nagnuti i povinuti, neki iščupani iz korijena.

Podignuli su ih lokalni farmeri kako bi svojim ovcama omogućili zaklon od vjetra. One su se već naviknule, no turisti se već u suton oprezno pakiraju natrag u svoje aute.

Tijekom svoga rasta konstantno su bili izloženi jakim vjetrovima s Južnog pola pa su uglavnom polegnuti u smjeru sjevera – zgodan i upadljiv orijentir za određivanje strana svijeta čak i najvećim antitalentima, kakav nismo imali prilike naučiti ovdje gdje puše „samo“ bura.

Posebno su dojmljive, i pomalo zastrašujuće kad se smrkne, plaže o čije se crno kamenje za jakog vjetra razbijaju ljuti valovi. Prizor ipak čine slađim tuljani koji se igraju u bazenima vode između kamenja, kao i mali žutooki pingvini na obližnjoj plaži Curio Bay.

Ipak, ne bi nam bilo svejedno stajati tamo, znajući da na horizontu nema više ničega, osim Antarktike negdje daleko na jugu. Prije nego nas osudite, pogledajte sami: 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju