Rijeke su među najvećim i najuzvišenijim prirodnim svjetskim čudima. Teku planetom, a istodobno pružaju vitalna staništa za velike i male vrste. Kako donosi thecollector.com, postoji nevjerojatnih 150 tisuća imenovanih rijeka diljem planeta, a moguće je i više njih za koje još ne znamo. Ali jeste li se ikada zapitali koje su rijeke najveće i najimpresivnije od svih? Od kolosalne rijeke Nil i nevjerojatne Amazone do moćnog Konga, ovo je prvih 5 najvećih i najvitalnijih rijeka koje održavaju naš planet u životu i napredovanju.

Nil (6.650 km)

Danas je rijeka Nil priznata od strane Guinnessovih svjetskih rekorda kao najduža rijeka na svijetu, s duljinom od 6.650 km. Nil teče kroz mnoge zemlje prije nego što se izlije u Sredozemno more uključujući Ugandu, Etiopiju, Keniju, Tanzaniju, Egipat, Sudan i Južni Sudan.

U međuvremenu, pritoke koje se ulijevaju u rijeku čine Plavi Nil, Bijeli Nil i Atbara. S obzirom na veliku udaljenost koju prijeđe, ne čudi da je Nil glavni izvor vode, osobito za poljoprivredu i navodnjavanje. Također je dom za veliki broj divljih životinja, uključujući nilske konje, srednjoafričke kamene pitone i krokodile. Nil je u punom smislu riječi – izvor života.

Amazona (6.400 km)

Sa 6.400 kilometara dužine, rijeka Amazona je izuzetno blizu rijeke Nil. Međutim, ova rijeka ima daleko najveću količinu slatke vode na svijetu, te svake sekunde u danu izlije najmanje 200 tisuća litara u ocean.

Od svog izvorišta u planinama Anda u Peruu, rijeka Amazona teče duž ruba Južne Amerike prema istoku, da bi na kraju ušla u Atlantski ocean. Zbog svoje velike količine vode, utječe i na razinu mora na Karibima - kako se njezina voda prenosi na karipske otoke, razina mora raste za 3 centimetra.

I ona kao i Nil održava čitavu mrežu divljih životinja, uključujući kapibaru, crnog kajmana, golemu vidru, pirane, ružičastog riječnog dupina… Amazona također održava život oko 2 tisuće različitih vrsta ptica, što samo još jednom govori koliko je značajna i impresivna ova rijeka.

Yangtze (6.300 km)

Treća najduža rijeka na svijetu, kineska rijeka Yangtze - duga je 6.300 kilometara. Protječe većim dijelom Azije i stvara neslužbenu granicu između sjeverne i južne Kine, što je čini daleko najdužom rijekom u Aziji. Zapravo, oko jedne trećine cjelokupnog stanovništva Kine živi u njenom riječnom slivu.

Uzdižući se u planinama pokrajine Qinghai na tibetanskoj visoravni, Yangtze teče duž svoje ogromne udaljenosti do Istočnog kineskog mora. Više od 350 vrsta riba živi u rijeci, zajedno s 280 vrsta sisavaca, 166 vrsta gmazova i 762 vrste ptica, što je čini jednim od najimpresivnijih utočišta divljih životinja koje svijet može ponuditi.

Amazona - 6 Amazona - 6 (Foto: Shutterstock)

Mississippi – Missouri (6.270 km)

Rijeka Mississippi-Missouri mogla bi se bolje opisati kao riječni sustav nego rijeka sama po sebi, jer se sastoji od rijeka Missouri i Mississippi koje se ulijevaju jedna u drugu, stoga se često nazivaju jednom velikom rijekom.

Ovaj golemi vodeni put proteže se na impresivnih 6.270 kilometara, što ga čini daleko najdužom vodenom dionicom u cijelim Sjedinjenim Američkim Državama. Stoga, nije iznenađenje kako ovo veliko vodeno područje „održava“ široku lepezu divljih životinja, uključujući aligatore, kornjače, ptice selice te ribe, osobito u delti Mississippija, koja sadrži niz dragocjenih ekosustava.

Jenisej (5.500 km)

Od svog izvorišta u sjevernoj Mongoliji, rijeka Jenisej teče kroz središnji Sibir u Karsko more, koje vodi u Arktički ocean. Opet, ovaj plovni put sastoji se od nekoliko rijeka koje teku kroz Rusiju i Mongoliju, a kada se mjere zajedno, protežu se na otprilike 5.500 kilometara.

Rijeka pruža vitalnu žilu kucavicu za veliki dio ruskog stanovništva, podržavajući uzgoj stoke, poljoprivredu, ribolov i još mnogo toga. Ona je također i važni prometni sustav i sadrži niz hidroelektrana koje proizvode ogromne količine energije.

Naša najkraća rijeka: Stoljećima napaja Dubrovčane, a toliko je malena da u nogometno igralište stane - triput Rijeka Ombla - 7 Rijeka Ombla - 6 Rijeka Ombla - 5 +3 Rijeka Ombla - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju