Napulj – grad najbolje pizze (o kojoj ovaj put nećemo) i grad definitivno budućeg talijanskog nogometnog prvaka. S obzirom da će nogometni klub Napoli za par tjedana vjerojatno osvojiti svoj treći naslov u povijesti, a prvi nakon 33 godine, grad će, malo je reći – gorjeti. Možda je to dobra prilika da ga posjetite i doživite pravu pravcatu ludnicu, a kad ste već tamo, obavezno napravite i sljedeće stvari…

Caffe Mexico

Popularan među svima, od lokalnih radnika do ljubitelja odmora, Caffe Mexico je najbolji kafić u gradu (nije malo postignuće s obzirom na ljubav prema kavi). Navratite na espresso, koji u Napulju obično dolazi zaslađen osim ako ne tražite drugačije. Sunčano žuta tenda i jarko narančasti aparat za espresso razveselit će vas jednako kao i kofein. Možete ponijeti i novine ili dobru knjigu, ali žamor lokalnog čavrljanja pokazat će se još privlačnijim.

Nacionalni arheološki muzej

U Arheološkom muzeju nalazi se najznačajnija zbirka rimskih ostataka u Napulju i prikazuje velik dio plijena otkrivenog tijekom iskopavanja u Pompejima i Herkulanumu. Iako sadrži riznicu drevnih artefakata i kipova, koji su, kada se uzmu zajedno, postavili temelje za zapadnu umjetnost kakvu danas poznajemo, umjetnost iz Pompeja je ono što prvenstveno privlači ovdje.

Kraljevska palača

Izgrađeni u šesnaestom stoljeću kao spomenik za slavlje španjolske uspjeha, raskošno uređeni kraljevski stanovi sada su dom eklektične zbirke tapiserija, skulptura i slika. Uronite u povijest i kulturu kraljevskog Napulja i svakako pogledajte Teatrino di Corte, veličanstveno privatno kazalište u sklopu palače, kao i prilično bogatu Nacionalnu knjižnicu.

Napulj Napulj (Foto: Unsplash)

Piazza Bellini

Sastajalište napuljske mladosti, ovaj trg s barovima prepun je studenata, mještana i turista preko dana, ali posebno navečer. Postoje neke drevne ruševine koje su ostale nezaštićene, i često nažalost prekrivene smećem – u središtu trga. Intra Moenia sjajan je izbor kafića za popiti kavu i promatrati situaciju na trgu uokolo vas.

Kazalište San Carlo

Veličanstveno operno kazalište najstarije je u Europi, a itekako i poznato u svjetskim razmjerima. Zauzmite mjesto za opere, balete i koncerte svjetske klase, te pogledajte vrhunski muzej sa suvremenim izložbama i virtualnom 3D galerijom. Zakoračite u drugačiji svijet dok se divite freskama na stropu i raskošnim interijerima – sve dok slušate neke od najtalentiranijih pjevača i glazbenika koje Italija može ponuditi.

Šetnica Lungomare

Pješačka cesta duga 2,5 kilometara duž obale pruža savršenu rutu za šetnju bez stresa. Stanite na kioscima na plaži i osvježite se granitom od limuna, sjedite i upijajte sunce ili jednostavno uživajte u zalasku. Pogledi na Vezuv, Capri i sam Napulj su spektakularni, tako da, ovu šetnju svakako dodajte popisu.

Procida

Od tri otoka u Napuljskom zaljevu, Capri je najljepši i najpoznatiji, što također znači da ga stalno „guše“ turisti. Ischia nudi mnoge ljepote, ali šarmantne šarene kuće i popločane ulice Procide čine je izborom ispod radara kad je riječ o odabiru otoka za razgledavanje. Lijepo ribarsko selo Corricella imalo je glavnu ulogu u holivudskom hitu „Talentirani gospodin Ripley“, gdje je glumio uvijek oku ugodni Jude Law, kao i Matt Damon.

Skriveni dragulji: Manje poznata mjesta u Rimu koje se isplati posjetiti Rim - 5 Rim - 3 Rim - 4 +1 Rim - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju