Većina od njih je starija od Amerike, svjedočili su prolazak križara na putu prema Svetoj zemlji, a happy hour u njihovoj 'mladosti' slavio je preživljavanje još jednog dana bez spaljivanja na lomači.

Lafitte's Blacksmith Shop – (1722, New Orleans)
Ova drvena baraka evidentirana je kao najstarija građevina u SAD-u koja se koristi kao bar.

White Horse Tavern – (1673, Newport, Rhode Island)
Na tabli iznad krčme nije bio natpis, već samo crtež bijelog konja jer je u to doba malo tko znao čitati. Iz ove krčme navodno potiče „ideja“ poslovnog ručka, jer su ovdje 1708. gradski vijećnici ručali i obroke plaćali sredstvima iz javne riznice.

Hatchet Inn – (1606, Bristol, Engleska)

Vjeruje se da je naziv dobio po lokalnim drvosječama koji su ga pohodili. Mještani pak govore da su ispod slojeva boje jedna od vrata obložena ljudskim mesom!?

Hofbräuhaus – (1589, München, Njemačka)
Pivnicu je otvorio vojvoda od Bavarske i danas je u vlasništvu Bavarske državne vlade. Što Mozart, Lenjin i Hitler imali zajedničko? Svi su oni voljeli su Hofbräuhaus. Osim toga, tijekom Tridesetogodišnjeg rata 1632, švedski kralj Gustavus Adolphus napao je Bavarsku i prijetio da će sravniti München sa zemljom ako Bavarska ne preda neke taoce - i 600.000 barela Hofbräuhaus piva.

Ye Olde Mitre Tavern – (1546, Holborn, Engleska)
Ovo je mjesto najpoznatije po tome što je tu trešnja oko koje je kraljica Elizabeta jednom plesala sa Sir Christopherom Hattonom.

Herberg Vlissinghe – (1515, Brugge, Belgija)
Ovo je bilo omiljeno okupljalište umjetnika. Govori se da je barokni slikar Peter Paul Rubens večerao ovdje, i umjesto da plati, nacrtao lažni novčić na stolu i zbrisao...

Al Brindisi – (1435, Ferrara, Italija)
Po Guinnessu je ovo najstariji vinski bar na svijetu. Kopernik je (da Kopernik!) bio redoviti gost, a živio je na katu iznad birtije.

Zum Franziskaner – (1342, Stockholm, Švedska)
Njemački redovnici otvorili su ovaj pivski podrum u Švedskoj.  Danas poslužuju kombinaciju njemačkih i švedskih specijaliteta i proizvode vlastito svijetlo pivo.

Brauhaus Sion – (1318, Köln, Njemačka)
Za ovo je mjesto specifično njihovo vlastito Kölsch pivo koje je lokalna delicija i može se piti isključivo oko Kölna. Pivovara nije radila samo1942-1951 jer je bila uništena za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Kyteler je Inn – (1324, Kilkenny, Irska)

Vlasnica Alice de Kyteler bila je u braku četiri puta i sa svakim je razvodom bila sve bogatija i bogatija. Na kraju je bila optužena za čarobnjaštvo i osuđena na spaljivanje na lomači, ali je pobjegla u Englesku.

Ye Olde Man & Scythe – (1225, Bolton, Engleska)
Legenda kaže da je James Stanley, 7. Vojvoda od Derbya, pojeo ovdje svoj posljednji obrok prije nego mu je odrubljena glava zbog sudjelovanja u masakru u Boltonu. Nadamo se da je hrana bila dobra.

The Brazen Head – (1198, Dublin, Irska)

Vrlo popularno mjesto u Iraca. Navodno je i Robin Hood jednom pokucao na ova vrata. Za dobrobit siromašnih, naravno.

Ye Olde Trip to Jeruzalem – (1189, Nottingham, Engleska)
Britanci imaju prilično dugu kulturu ispijanja piva. Na putu u Svetu zemlju Križari su se voljeli okrijepiti upravo ovdje, a postoje glasine da je i sam Richard Lavljeg Srca popio koju.

The Bingley Arms – (953, Leeds, Engleska)

Ovaj je pub navodno najstariji u Velikoj Britaniji (ne i po Guinnessu), i dok službeni podaci kažu da je otvoren 953., dokazi upućuju na to da je možda čak iz 905. Nekad je ovo bila sigurna kuća za progonjene katoličke svećenike i - sudnica.

Sean's Bar – (900, Athlone, Irska)

Ovo je svakako najstariji pub u Irskoj, ako ne i u svijetu. Za vrijeme renoviranja otkriveno je da su zidovi od šiblja i pruća, što ukazuje na veliku starost ove građevine. Od 1987. Vlasnik Sean's Bara je - Boy George.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju