Kanjoni su kameni divovi koji nas očaravaju stoljećima, pa nije ni čudo što su popularna atrakcija među turistima. U Hrvatskoj su samo neki od popularnih kanjona oni rijeke Zrmanje, Krke ili Cetine, a u svijetu su popularni američki Grand Canyon, tajvanski Taroko, onaj-čije-se-ime-ne-može-izgovoriti na Islandu (Fjaðrárgljúfur)…. Grand Canyon se smatra najvećim kanjonom svijeta, sa svojih 320 kilometara dužine i 1 800 metara dubine, a ovo su neki od najdubljih na svijetu.

Kanjon Antelope, SAD (1 800 metara)

Američki kanjon Antelope nalazi se u saveznoj državi Arizoni, i ako vam možda ne zvuči poznato po imenu, sigurno ćete ga prepoznati po slikama. Ovdje stijene kanjona tvore narančasti labirint kroz koji prolaze sunčeve zrake i stvaraju savršenu kulisu za fotografije ili snimanje spotova. Milenijalci će ga odmah prepoznati iz spota Britney Spears.

Kanjon Copper, Meksiko (1 879 metara)

Riječ je o kompleksu od šest kanjona koje tvori šest rijeka, a poznati su po stijenama zelenkaste boje po kojoj su dobili ime. Dodatno zelenilo prekriva kanjon na velikim nadmorskim visinama gdje rastu velike hrastove šume, dok u nižim dijelovima možete naletjeti i na smokve i palme. U ovom području živi i oko 50 000 pripadnika autohtonog plemena Raramuri. U kanjonu osim toga cvate i turizam pa ga možete istraživati kroz šetnju, planinarenje, vožnju ili jahanje konja.

Kali Gandaki, Nepal (6 000 metara)

Često se smatra jednim od najdubljih kanjona svijeta, a razdvaja dva planinska vrha smještena na 8 100 metara nadmorske visine. Povijesno je ovaj kanjon služio kao trgovačka ruta između Indije i Tibeta, a danas je popularan među planinarima.

Kanjon Colca, Peru (3 400 metara)

Na samom jugu Perua smjestio se kanjon Colca, dugačak oko 70 kilometara. Dolina koja se prostire između njegovih zidova šarolika je – što zbog vegetacije, što zbog starih španjolskih kolonijalnih gradića u kojima i danas živi autohtono stanovništvo.

U jednom dijelu kanjona mogu se uočiti crveni tragovi na stijenama. Premda nije riječ o krvi, objašnjenje za ove prizore nije daleko od toga. Riječ je o grobovima u stijenama u koje su pripadnici lokalnih plemena nekad pokapali svoje mrtve. Kanjon Colca je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija Peura, koja godišnje privuče više od 100 000 posjetitelja.

Tsangpo Grand Canyon, Kina (6 000 metara)

Tibetanski kanjon je sa svojih 500 kilometara dužine dulji čak i od američkog Grand Canyona, a prema nekim procjenama je i najdublji u svijetu. Ono što ga čini veličanstvenim ujedno je i ono što mu (ne) nedostaje: ljudske prisutnosti. Gotovo cijeli ekosistem je netaknut, a tek mali dio naseljavaju lokalna plemena koja žive u skladu s prirodom. Malom broju posjetitelja je „pomogla“ i komplicirana situacija između Kine i Tibeta.

Oni koji su uspjeli kročiti na njegovo tlo, uglavnom su bili vozači kajaka koji su ga prozvali „Everestom rijeka“ zbog brojnih žustrih rijeka savršenih za ekstremne avanture.

Kanjon Čikole zove na pustolovinu u visinama: Zima je idealno doba, a iskustvo nije potrebno Kanjon Čikole - zipline - 1 Kanjon Čikole - zipline - 2 Kanjon Čikole - zipline - 3 +22 Kanjon Čikole - zipline - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju