U okolici Šibenika, tj. Nacionalnog parka Krka nalazi se predivno i megalomansko djelo prirode. Nije toliko popularno ili razvikano kao primjerice kanjon Zrmanje, a nakon što ga vidite ostat će samo hrpa upitnika: kako to, kako to, kako to, nije mi jasno…

Kanjon rijeke Čikole mjesto je netaknute, surove prirode, okruženo Nacionalnim parkom, Svilajom i Dinarom. Strme stijene koje siječe rijeka visoke su i po 170 metara, a protežu se čak 14 kilometara u duljinu. U prijevodu: idemo u planinarenje, penjanje i na zipline!

Prije nego odmahnete rukom jer je hladno i jer ste za vrijeme pandemije postali zakržljala buhtlica, znajte da prethodno iskustvo nije potrebno, te da je upravo zima doba kada ovdje život cvate. Rijeka nabuja, temperature su ugodnije nego za vrućih ljeta i kanjon Čikole postaje mjesto na kojem morate biti.

Zipline sa spektakularnim pogledom

Već sam pogled na divlju prirodu i kanjon rijeke Čikole oduzima dah, a kako li je tek baciti se u njega! Dobro, ne baš baciti – ali definitivno isprobati zipline dug 1.4 kilometra i utažiti žeđ za adrenalinom.

Zima možda na prvu ne zvuči kao doba u kojem želite vjetar u kosi, no zapravo je idealno vrijeme za let iznad kanjona. Ljeti je tijekom dana vruće, korito rijeke presuši. S druge strane, zimi je temperatura u kanjonu ugodnija i k tome imate pogled na divlju rijeku pod nogama.

(Znate li da i samo ime rijeke Čikole potječe iz turskog jezika, označavajući vodu koja prolazi kroz litice? To su uglavnom brze, žustre i silovite vode okružene strmim liticama…)

Zipline vas vodi na visine od 30 do 120 metara brzinom od 70 kilometara na sat. Ima četiri platforme, i podijeljen je na tri sajle, od 250, 500 i 650 metara. Na kraju spusta džip vas vraća na početak, tj. do parkinga.

Svoju avanturu možete rezervirati kod ekipe organizirane u Zipline Šibenik. Oni će vam osigurati potrebnu opremu, osiguranje i sam „let“, a trebaju li vam dodatne usluge poput prijevoza ili najma kamere – i tu će vam pomoći. Mjesto je potrebno rezervirati unaprijed, a dobrodošli su i mlađi (na ziplineu su, kažu, uživali i klinci od 5 i 6 godina).

 

 

Ferrata Čikola: „Zima je idealna, ljudi su van sebe od prizora!“

Tu je i via ferrata, tj. Ferrata Čikola - planinarski put stvoren uz pomoć sajli i klinova u stijenama. Staza je duga ukupno pet kilometara, od čega je dio pod sajlama dva i pol kilometra. Idealno za planinarenje, ali i divljenje prizorima podno vas.

U ovom izazovu može vam pomoći Šibenik Outdoor Adventure. Pokrenula ga je simpatična Šibenčanka Antonia Viljac koja je i jedini koncesionar za ferratu.

„Najljepše je sada kad je kanjon pun vode! Zima je idealna, penjalište je cijeli dan pod suncem. Baš sam jučer vodila Dubrovčane koji su bili van sebe od prizora. A otkako je krenula pandemija, 80 posto gostiju koji dolaze su Hrvati. Puni smo“ objašnjava kroz smijeh.

„Inače, Ferrata je napravljena u turističke svrhe tako da nije riječ o teškoj planinarskoj stazi. Vodila sam i djecu od 6 godina i odrasle od 70 godina, tako da je stvarno prijateljska staza.“

 

 

Sportsko penjanje u kanjonu Čikole

Za one željne dodatnog razgibavanja postoji još jedna opcija: penjanje po stijenama kanjona. Mjesta namijenjena za sportske penjače prikladno su označena, a kako je cijelo penjalište Osoje opremljeno u sklopu EU projekta stvaranja rekreacijske zone, čekaju vas lijepo uređene staze i vidikovci.

I ovo je avantura u kojoj želite uživati zimi. Kako kažu instruktori penjanja u Vertikali, Čikola i jest zimsko penjalište.

U ponudi imaju individualna i grupna penjanja, a čak su počeli organizirati i tim buildinge. Prethodno iskustvo nije potrebno: na penjalištu ćete dobiti poduku o penjanju i upoznati se s opremom, a sve se odvija u pratnji iskusnih instruktora. Tura traje oko četiri sata, a možete ju rezervirati na stranicama Vertikale

A kada se spustite natrag na zemlju, među obične ljude, zaokružite izlet posjetom okolici. U blizini se nalaze NP Krka, Skradin, slap Krčić, Roški slap, utvrda Ključica, te grad Drniš kojim prolazi Čikola na svom putu u rijeku Krku…

Očaravajuće mjesto za jednodnevni izlet koje bi svaki stranac poželio u svojoj zemlji +0 Visovac

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju