Termin „City break“ postao je dosta čest zadnjih godina, a označava kratkotrajni odmor u nekom gradu. Pa da sad ne mudrujemo kako je dobra ideja posjetiti Rim ili Barcelonu, što se podrazumijeva samo po sebi, zavirili smo na Guardianov portal, gdje su sami čitatelji predložili za odmor i razgledavanje sjajne, europske gradove.

Bremen (Njemačka)

Iako ga baš nećete pronaći u vodičima, itekako ga se isplati obići. Srednjovjekovna četvrt Schnoor labirint je uskih popločanih uličica obrubljenih zgradama s drvenom konstrukcijom i mjedenim pločama koje vise iznad glave.

Danas se u većini zgrada nalaze razne trgovine i kafići i lako biste mogli provesti nekoliko dana samo se motajući po Schnooru i jednako lijepoj ulici Bottcherstrasse sa svojom ekspresionističkom arhitekturom. Ovdje ćete također pronaći muzej Paule Modersohn-Becker, posvećen jednoj od najboljih njemačkih slikarica, i samo jednu od mnogih umjetničkih galerija i muzeja koji će vas okupirati u ovom malom, ali b sjevernonjemačkom gradu.

Bremen - 3 Bremen - 3 (Foto: Shutterstock)

La Spezia (Italija)

Ovaj grad na obalama Ligurskog mora, sa svojim neoklasicističkim zgradama, širokim bulevarima i pomorskim nasljeđem, odličan je odabir za odmor i opuštanje. U malim zgodnim barovima možete kušati lokalno vino i uživati u zlatnoj focacciji s maslinovim uljem, morskom soli i ružmarinom.

Grad je drugi po veličini u Liguriji, odmah nakon Genove - i pristupačan je ulaz u prekrasna sela Cinque Terre. Tamo možete čamcima prolaziti pokraj pastelnih kuća smještenih na liticama, ili još bolje šetati slikovitim stazama koje povezuju sela. Spezia je izvrsno povezana regionalnim i brzim vlakovima s Genovom, toskanskim gradovima te Milanom i Rimom.

Graz (Austrija)

Drugi grad po veličini u Austriji, Graz, smjestio se na pola puta duž željezničke rute koja povezuje Beč i Ljubljanu, te broji oko 300 tisuća duša. Ljubitelji arhitekture odmah se zaljube u njega jer spaja sve; gradsko središte pod zaštitom UNESCO-a, u kojem se miješaju stilovi od srednjeg vijeka do stilova Habsburgovaca, ali i modernističku umjetničku galerije Kunsthaus.

Schlossberg, dvorac koji su Napoleonove snage djelomično uništile 1809. godine, nalazi se na šumovitom brežuljku. Prikladno ima pivski vrt na vrhu s pogledom koji se proteže od Alpa na sjeveru do vinskih brežuljaka na jugu.

Cordoba (Španjolska)

Nemojte ići vlakom ravno iz Seville u Granadu, nego stanite u Cordobi. Ovo je prekrasan grad s rimskom i srednjovjekovnom poviješću. „Zvijezda“ grada je ogromna „džamija-katedrala“, ali nemojte propustiti niti utvrdu Alcazar de los Reyes Cristianos sa svojim prekrasnim vrtovima. S obzirom kako se nalazite u srcu Andaluzije, puno dobrih mjesta za jelo i piće ne nedostaje. Ipak, najbolja je stvar možda samo šetati uokolo i diviti se prekrasnim zgradama i dvorištima (terasama).

Zagreb Zagreb (Foto: Getty Images)

Zagreb (Hrvatska)

I za kraj, namjerno smo ostavili i glavni grad Lijepe Naše, kojeg su i na samom Guardianu u ovom tekstu proglasili najboljim „neopjevanim“ gradom za City Break. Dojam posjetitelja i preporuke su sljedeće: Zaputite se na srednjovjekovni Gornji Grad za prekrasni pogled koji puca na more crvenih krovova i katedralu. Vrijeme na Gornjem Gradu iskoristite i za lutanje kamenim ulicama i divljenje povijesnim zgradama. Svakako pogledajte crkvu svetog Marka s upečatljivim popločanim krovom na kojem su prikazani hrvatski grbovi. Apsolutni vrhunac je izlet u Muzej prekinutih veza, gdje su ljudi u zbirku dodavali uspomene na svoje prethodne veze!

Idealna vikend destinacija: Stvari koje ne smijete propustiti u predivnom Beču Beč - 1 Beč - 2 Beč - 3 +3 Beč - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju