Naravno, najprije treba vidjeti kad ćemo ponovno moći nesmetano putovati, no u svakom slučaju, dok ne možemo, uvijek nam ostaje maštanje, ali i pripremanje za neki put. National Geographic je objavio listu 35 destinacija koje valja vidjeti, a podijelio ih je u 5 kategorija: održivost, priroda i divljina, avantura, kultura i povijest te obiteljska putovanja. Originalni popis možete potražiti ovdje.

ODRŽIVOST

Kostarika

Zamislite zemlju čija je jedna četvrtina nacionalni park, mjesto gdje ujutro možete planinariti u kišnoj šumi, a popodne surfati na valovima. Ta zemlja je Kostarika, koja ujedno ove godine, slavi i dvije stotine godina neovisnosti. Ova zemlja itekako drži do održivosti, čime je posebno posvećena od sedamedesetih godina prošlog stoljeća, kad je počela sa zaštitom određenih područja i ponovnim pošumljavanjem. Danas je Kostarika, zemlja iz koje će zaljubljenici u prirodu otići puni dojmova.

Kostarika Kostarika (Foto: Getty Images)

Kopenhagen

Grad će do 2025. postati prvi grad koji će ponijeti titulu „carbon – neutral“, što uopće ne treba čuditi imajući u vidu kako ovdje ravno 5 puta više bicikala od automobila. Naravno, ako vam se ne da okretati pedale, unajmiti možete i električne, te s njima lagano krenuti u obilazak grada. Tu je i učinkovita mreža javnog prijevoza, a do 2025., svi autobusi će biti na električni pogon.

U ovoj kategoriji na popisu su još i Gabon, Helsinki, Denver, Alonissos, Nova Kaledonija, Freiburg.

PRIRODA I DIVLJINA

Škotska

Iako bismo se mogli onesvijestiti od ljepote pred škotskim krajolicima, neki će vam reći kako im fali – divljine. Takve pošaljite u rezervat Alladale Wilderness, koji se proteže na šezdesetak kilometara kvadratnih. Tamo je od 2003. zasađeno više od milijun stabala, a s uspjehom je povećana i populacija crvenih vjeverica. Također, ovdje se uzgajaju i rijetke škotske divlje mačke, ali postoji i dugoročni plan za povratak – vukova.

Južnoafrička Republika

Od svih značajnih afričkih odredišta gdje se u divljini mogu naći divlje životinje, u JAR – u ih je najlakše posjetiti bez organiziranih tura. Svatko tko zazire od velikih grupi može se samostalno voziti u nekom od nacionalnih parkova, a karta se može pribaviti putem interneta. Ove godine, novost je i privatni rezervat za životinje Samara, površine čak 67 tisuća hektara.

National Geographic na ovaj je popis još dodao Cerrado, otok Lord Howe,otok Royale (SAD), Yellowknife.
 

JAR JAR (Foto: Petra Fruk)

AVANTURA

Grenland

Za mnoge od nas, ova godina će biti otkrivanje novih destinacija, a s obzirom na to da će veliki dio putnika zazirati od destinacija koje bi mogle obilaziti više turista, možda je i vrijeme za neko udaljeno putovanje života, primjerice na – Grenland. Najveći svjetski otok i dalje je jedno od najudaljenijih mjesta na planeti, a ovdje vladaju ledenjaci, planine, fjordovi... Ovdje se obično dolazi u aranžmanu agencije, no ako ste dovoljno hrabri, možda Grenland možete obići i sami.

Antarktika

Jutro u petak 4. prosinca 2021. godine bit će posebno interesantno na Antarktici. Ne zbog nevjerojatnog leda i pingvina, mada su oni konstantno prisutni, već zbog činjenice kako će taj dan nastupiti potpuna pomrčina sunca, koja će biti vidljiva tek drugi puta u povijesti čovječanstva. Naravno, već su spremna krstarenja, na kojima će biti i astronom koji će objasniti sve o ovoj pojavi.

Još na listi Carijska staza u Turskoj, Dominika, Nacionalni park Los Glaciares, regija Svaneti u Gruziji.

KULTURA I POVIJEST

Porto

Tko je već bio u Portu, lako će naći novi razlog za posjetu ovom portugalskom gradu. Naime, treba razgledati muzej World of Wine smješten u četvrti Vila Nova de Gaia, gdje se nekad vino Porto skladištilo za izvoz. Muzej se nalazi u nekadašnjim skladištima, a njegovih šest galerija prikazuje povijest vina i pluta, ali i povijest čokolade, mode i grada. Naravno, ovdje su napravljeni i restorani, trgovine i vinska škola. Muzej se radio ukupno 5 godina, a troškovi su na kraju bili golemi, preko 700 milijuna kuna!

Coventry

Poslati nekog u Coventry, nekad je značilo "kažnjavati" tu osobu, no ipak, danas su se stvari promijenile. Britanski grad kulture za 2021. godinu za cilj ima učiniti umjetnost dostupnu svima, a cijela priča starta 15. svibnja. Očekuju vas naravno čuda – izložbe, predstave, razni nastupi...

Na listi su i Guam, Vitoria-Gasteiz, Tonglu, Tulsa. indijanska kultura u Novom Meksiku, Gyeongju.

OBITELJSKA PUTOVANJA

Japan

S mješavinom koja nudi snažan utjecaj pop kulture ali i drevnu tradiciju, ova zemlja sjajan je izbor za obitelji. Ove godine krenite u Japan, i to ne samo na olimpijske igre u Tokiju, već i na otvaranje Super Nintendo svijeta! Naravno, ovdje su i sva ostala čuda koja grad nudi – brojni muzeji, događaji, neobične situacije poput naguravanju ljudi u metro i slično. U svakom slučaju, posjetom Japanu, ne možete pogriješiti.

Transilvanija

Jedna od "nuspojava" Drakule, romana koji je napisao irski književnik Bram Stoker, bila je i ta što je transformirao Transilvaniju, jednu običnu i stvarnu rumunjsku regiju, u posve mitsko mjesto. Kad dođete ovdje, osim priče o Drakuli, ugledat ćete livade prepune divljeg cvijeća, dvorce iz knjiga i stare, popločane putove. Sjajan odabir je boravak na nekom seoskom domaćinstvu, koji će vam omogućiti da se barem na kratko isključite planinareći i guštajući u Karpatima.

Obiteljima preporučuju i straživanje engleske obale, Britanske Kolumbije, Crne Gore, Floride, Nacionalnog parka Hortobágy.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju