Rim ima Koloseum, Atena Akropolu, London Big Bena, a što ima Beograd? E pa, možda je zadnjih godina percipiran ponajprije kao grad za lude izlaske, grad gdje se do jutarnjih sati ostaje na splavovima, grad gdje se dobro i obilno jede i uživa u životu... I da, Beograd je sve to, ali iako vjerojatno nema neku svjetski poznatu građevinu kao gore nabrojani gradovi, kultura izvire na svakom koraku, pa napravimo đir onim drugim Beogradom, gdje se ne spominje niti Karađorđeva šnicla, niti narodnjaci, niti ludi izlasci, većostale zanimljivosti koje nudi grad koji leži na Savi i Dunavu...

Tvrđava Kalemegdan

Davno prije nezavisne Srbije, Jugoslavije i ostalih državnih zajednica u kojima se Beograd našao, područje grada su nastanjivali plemena Tračana i Dačana. Plemena su kasnije izgradile utvrdu koju su vremenom napali Bizantinci, Rimljani i Huni, a iako je današnji oblik dobila tek u 18. stoljeću, beogradska država i neki njeni ostaci govore o burnoj povijesti grada. U blizini utvrde nalazi se i vojni muzej, koji će zaintrigirati sve zaljubljenike u povijest, a s Kalemegdana puca sjajan pogled na mjesto gdje se spajaju Sava i Dunav. Naravno, nezaobilazan je i spomenik „Pobjednik“, kojeg je izgradio Ivan Meštrović, no ukoliko ovih dana dođete u Beograd, nećete ga vidjeti. Ne bojte se, nitko ga nije ukrao niti su ga odlučili skloniti, već je otišao na par mjeseci – obnove.

Kuća cvijeća Kuća cvijeća (Foto: Getty Images)

Kuća cvijeća

Maršal Tito, doživotni predsjednik SFRJ, zadnje počivalište pronašao je u Kući cvijeća. Tito je Jugoslavijom vladao gotovo pola stoljeća, a njegov grob je i dan danas mjesto koje posjećuje brojni nostalgičari, uvjereni kako je nekad bilo bolje. S obzirom na veze koje je ostvario i s raznim svjetskim zemljama, Kuću cvijeća posjećuju turisti iz cijelog svijeta. Recimo još kako Tito ovdje ne počiva sam, već mu se 2013. nakon smrti, pridružila i supruga Jovanka.

Supermarket concept store

Iako je socijalističko doba dobro dokumentirano kroz mnoge muzeje i arhitekturu, Supermarket concept store služi kao istinski vremeplov koji vas vodi u prošlost. U njemu ćete pronaći kafiće, restoran, modne brendove i frizerski salon, a zajedničko im je da su svi uređeni u duhu prošlih vremena. U svakom slučaju, ima tu još dosta toga, pa kad već dođete u Beograd, posvetite se malo vremena i ovom „supermarketu“...

Muzej Nikole Tesle

Čovjek koji je itekako zaslužan za svijet kojeg danas poznajemo ima vrlo lijepi muzej u glavnom gradu Srbije. Ovdje se uz neke od njegovih izuma koje će vam vodiči rado objasniti nalazi i urna s pepelom (polovicom pepela točnije, druga polovica se čuva u SAD), pa tko zna, možda i na ovaj način osjetite Teslinu „blizinu“. Valja reći kako je Srbija prigrlila Teslu kao najveći brend, pa se tako stari Nikola nalazi i na jednoj dinarskoj novčanici, a po njemu se zove i beogradski aerodrom.

Hram svetog Save Hram svetog Save (Foto: Getty Images)

Hram svetog Save

Sve do nedavno, Beograđani su se mogli pohvaliti kako se u njihovom gradu nalazi najveći pravoslavni hram u Europi. Ipak, nedavno su ih prestigli susjedi Rumunji, no hram svetog Save i dalje uzima uzdahe. Građevinu možete vidjeti doslovno iz bilo kojeg kutka grada, a iako crkvu možete posjetiti tijekom dana, preporučamo da uzmete neku vođenu turu koja uključuje i obilazak hrama. 

Skadarlija

Boemska beogradska četvrt, nalazi se na nekoliko koraka od Trga Republike. Ovdje se ulice mijenjaju u kamene, pa vam se čini kao da ste odjednom promijenili stoljeće u kojem se nalazite. Iako smo rekli kako se nećemo dotaknuti beogradskih restorana – ipak moramo. Naime, ovdje se nalazi jedno od kultnih mjesta grada, gdje vam navečer uz dobar roštilj ne gine i pjesma, restoran „Tri šešira“.

Kazališta

U Beogradu su itekako na cijeni „daske koje život znače“. Jugoslavensko dramsko pozorište, Atelje 212, Bitef, Narodno pozorište – samo su neka mjesta gdje ćete u prijestolnici Srbije naći dobre kazališne predstave. Glumci su ovdje još uvijek zvijezde, a dobri kazališni komadi itekako su na cijeni, tako da, koju god predstavu odaberete, teško možete pogriješiti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju