Grad stotinu tornjeva

Ovaj zastarjeli nadimak dobila je češka prijestolnica u 19. stoljeću kad je jedan znanstvenik u panorami grada izbrojio sto tornjeva (tj. šiljaka). Danas je taj broj premašio 500, ali praški nadimak je ostao.

Grad svjetlosti

Možda biste – logično – zaključili kako je riječ o gradu koji je bio pionir javne rasvjete, i ne biste promašili. U 17. stoljeću francuski kralj Luj XIV. naredio je načelniku policije Pariza da pojača osvjetljenje grada kako bi borba protiv lopova i kriminalaca bila uspješnija. No postoji i drugi razlog zbog kojeg Pariz drži tu titulu. Više je simbolički, a odnosi se na ulogu Pariza kao prijestolnice u doba prosvjetiteljstva.

Vječni grad

Stanovnici antičkog grada vjerovali su kako će ostali rasti i propadati, ali baš njihov trajat će zauvijek. Svoje prognoze temeljili su na uspješnim ratovima koje je Rimsko Castvo dobivalo protiv svojih neprijatelja. Za sada su dobro prognozirali jer Rim i dalje ponosno stoji na karti svijeta.

Grad koji nikad ne spava

Iako postoji više gradova koji imaju nesanice, s restoranima, klubovima, kafićima, bukom noćnog života i trubljenja taksista, nekako se najviše progurao New York. Pomogla je i pjesma Franka Sinatre u kojoj ga je ovjekovječio kao grad koji ne spava.

Prijestolnica mira

Vjeruje se kako je ovaj grad, naročito tijekom moderne povijesti, bio protagonist mira – ovdje su se rodili Crveni križ i Liga naroda, a danas je dom brojnih UN-ovih agencija i neprofitnih organizacija, zbog čega se upravo u njemu odvijaju brojne konferencije i diplomatski sastanci. Pogađate, riječ je o Ženevi.

Grad anđela

Nadimak bi po nekoj logici upućivao na Rim, Jeruzalem ili neki drugi grad „vjerskije“ reputacije. Međutim, titulu nosi Los Angeles, grad s anđelima u imenu. Do neobičnog imena došlo je kraćenjem originalnog imena grada (Grad Gospe, kraljice anđela) koje je pak poteklo od istoimene rijeke. Tako su je nazvali španjolski kolonizatori, a u očima mnogobrojnih kasnijih imigranata grad je uistinu predstavljao anđeosku priliku za novi život.

Grad grijeha

Samo u Americi: grad anđela i grad grijeha međusobno su udaljeni nekoliko sati vožnje. Iako posljednjih godina Las Vegas nastoji ponuditi više family-friendly sadržaja i maknuti se od asocijacija na kocku, alkohol i prostituciju – stare navike teško umiru, a s njima i popratna imena.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju