Kupiti nekretninu može biti izazovno, ali za one koji žele promjenu i voljni su ubaciti malo truda, kuća iz snova može koštati manje od ručka u restoranu. To je tek početak avanture, ali bar ćete znati da ste prvi korak poduzeli. Stoga, za one koji možda razmišljaju o započinjanju novog života, evo nekoliko prijedloga i destinacija na kojima biste mogli proći povoljno.

Italija

Počinjemo s očitim – destinacijom koju smo već puno puta spominjali u kontekstu dobrog šopinga nekretnina. Italija već dugo vremena pokušava oživjeti ruralne krajeve i jeftine kuće moguće je pronaći diljem zemlje. Ovu priliku iskoristila je i američka glumica Lorraine Bracco, koju pamtimo iz uloge psihijatrice mafijaša Tonyja Soprana. Naravno, očekuje se da kupljenu kuću renovirate u određenom roku, a u nekim slučajevima od vas će se tražiti i radna dozvola te znanje talijanskog. No, kad već kupujete kuću u Italiji, vjerojatno bi ste to kad-tad i obavili, zar ne?

Japan

U ruralnim dijelovima Japana možete pronaći predivne kuće za svega desetak kuna. Kako je stanovništvo mahom nahrupilo u gradove, iza ovog egzodusa ostale su kuće razbacane po zelenim brdašcima, u idiličnoj prirodi. Zovu se „akiya“ a mnoge od njih čak i nisu u tako lošem stanju – iziskuju malo čišćenja i renovacija, no iznenađujuće se dobro drže u usporedbi s „europskom braćom“ po istoj cijeni. Poželite li urbaniji okoliš, posljednjih godina gradovi koji su jeftinim nekretninama mamili nove stanovnike bili su Shichikashuku, Tsuwano i Okutama koja je dio šire okolice Tokija. Za mnoge od njih prednost imaju mlade obitelji, a očekuje se da tamo provedete određen broj godina.

Švicarska

Rustikalno mjestašce nedaleko od jezera Maggiore i talijanske granice, zvano Monti Sciaga, posljednje dvije godine mamilo je nove stanovnike cijenama od samo jednog eura. Riječ je o udaljenom selu u zelenilu i čistoj prirodi – no omogućen je pristup pitkoj vodi. Kuće su kamene i trebaju popriličan remont, no to nije spriječilo brojne zainteresirane koji su jedva dočekali priliku pobjeći u švicarsku prirodu.

Francuska

Francuzi vidjeli što rade Talijani, pa odlučili i oni. U mjestima kao što su Champs-du-Boule i Roubaix sada po istom principu možete kupiti kuću za samo 7,5 kuna. Sve što trebate jest obećati da ćete urediti objekt (i potom to napraviti, jasno) te ispoštovati dogovor da ju nećete prodavati idućih pet godina. U Roubaixu, gradu na samoj granici uz Belgiju, na raspolaganju imate čak 2 500 stambenih objekata po smiješnim cijenama. Kako im je cilj demografski obnoviti grad, prednost imaju obitelji s djecom, no to nije uvjet. Pa, bonjour, novi susjedi!

SAD

Buffalo, St. Louis, Gary i Chicago samo su neki od američkih gradova u kojima možete pronaći kuće s imanjem po cijeni jeftinijoj od dnevne tramvajske karte. Dok su neki kupili ove kuće i razočarali se količinom potrebnih radova i popravaka koji su koštali, drugi su spremno uložili novac u preuređenje, računajući na porezne olakšice prilikom popravaka jer se kuće nalaze u povijesno značajnim naseljima.

A prije nego nastavimo po SAD-u i prije nego pomislite da vas zezamo, sjetimo se da su ukusi različiti i da svaka roba ima svog kupca. Ok, možda ipak ne ovo drugo. Jer tisuće kuća u američkim gradovima poput Detroita ili Baltimorea već desetljećima ne mogu naći kupce ni investitore. Tko god je imalo upoznat sa ekonomskom i društvenom slikom nekad industrijskih gradova, zna u čemu je kvaka: nezaposlenost, visoke stope kriminala, siromaštvo, droga… Ali što jest jest – kuće vrijedne nekoliko desetaka tisuća dolara ovdje mogu biti vaše po (starim) cijenama kave u centru grada.

Engleska

„Nezgodni“ dijelovi Liverpoola (engleske verzije nesretnih američkih gradova) sada su otvoreni svima koji žele kupiti nekretninu za desetak kuna i ulagati u nju. Prvi došljaci nisu se baš dobro proveli – neki su se žalili novinarima na vandalizam i kriminal, no s vremenom je počelo dolaziti sve više zainteresiranih i naselja su počela dobivati civiliziranije lice.

Grčka

Grci ne samo da nude jeftine domove, već će vam i platiti da dođete. Primjerice, na otok Antikytheru gdje trenutno živi samo nekoliko znanstvenika i istraživača sa svojim obiteljima. Na ovom udaljenom i izoliranom području grčka pravoslavna crkva davat će vam mjesečni džeparac za život u naredne tri godine. Imajte na umu da i ovdje prednost imaju mlade obitelji, te da nedostaju neki osnovni sadržaji poput dućana, benzinskih postaja i sl. No, Grci poručuju: gradi se, gradi se…

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju