Čarobni talijanski Dolomiti i švicarske planine bijelih vrhova svake godine privuku gomile turista. Tijekom karantene priroda je dobila zasluženi odmor, ali avanturisti čekaju u niskom startu da se granice otvore kako bi mogli krenuti u istraživanje. 

Idilične Tatre

Nacionalni park Tatra nalazi se na jugu središnje Poljske i sjeveru središnje Slovačke, a u svojem "životopisu" ima više od 300 pećina, kao i iznimnih biljnih i životinjskih vrsta. Sa svojih 600 kilometara staza i stotinjak slikovitih jezera, idilične Tatre idealan su poligon za treking. Na raspolaganju je 16 označenih biciklističkih staza idealnih za isprobavanje brzina.

Dom pješčanih dina

Kurska prevlaka (Kursiu Nerija) u Litvi jedan je od najmlađih nacionalnih parkova u Europi. Taj se ljepotan, kojeg je prepoznao i UNESCO, jednim dijelom proteže u Rusiji, a nastao je kako bi se očuvao ekosustav tog područja. Duž gotovo 100 kilometara uska, pješčana prevlaka odvaja Kurski zaljev od Baltičkog mora.  Kurska prevlaka dom je najvećim pokretnim pješčanim dinama u Europi. Prosječne su visine 35 metara, a pojedine dosežu visinu i od 60 metara. Plaže, borove šume u kojima žive jeleni, raskošni losovi i divlje svinje čine razglednicu za pamćenje.

U znaku kozoroga

Nacionalni park Gran Paradiso talijanska je verzija Yellowstonea. Najstariji nacionalni park u Italiji smjestio se između Pijemonta i Valle d'Aoste. Osnovan je 1922. kako bi se zaštitili preostali alpski kozorozi koji su danas simboli parka, a njihovi zavinuti rogovi dugi do jednog metra izazivaju divljenje. 1860. bilo je preostalo pedesetak primjeraka u alpskome masivu Gran Paradiso. Odatle su preneseni u mnoge rezervate, gdje su se namnožili. Iako su mnogima primamljivije obližnje francuske Alpe, Gran Paradiso ima više od 700 četvornih kilometara opuštajućeg zelenila te skijaških i pješačkih staza.

Gorske oči i planine

Poznata, ali ipak ne još svjetski razvikana, planina i Nacionalni park Durmitor u Crnoj Gori očarava prizorima. Kanjonske doline, planinski vrhovi, ledenjačka jezera koja se ondje zovu "gorske oči" i silovite rijeke čine slagalicu za uživanje tijekom cijele godine. U sastavu je Nacionalnog parka i pedesetak vrhova viših od 2000 metara nadmorske visine, uključujući i Bobotov Kuk (2523 m). Čitavim bajkovitim pejzažom dominira gorostasni vrh Međed, koji se izdiže iznad jezera i nadgleda spektakularne šume, pećine i kristalno čiste vode.

Mirna strana Španjolske

Kada pomislimo na Španjolsku, pojavljuju nam se slike sunčanih plaža i gradova kojima vrve turisti, ali na rubu južne francuske granice, na sjeverozapadu zemlje nalazi se Ordesa y Monte Perdido. Dom je to golemih zelenih površina, visokih planina i rijetkih divljih životinja koji odiše spokojnim ugođajem, baš kao i idilična sela kojima vrludaju potoci i jezera. Planinarske i pješačke staze dobro su označene, a odmoriti se možete uživajući u hipnotizirajućim slapovima i vodopadima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju