Iako vjerujemo kako šareni Čile sa svojom moćnom prirodom i bogatom kulturom ne treba dodatnu turističku reklamu, ne možemo si pomoći da ne podijelimo prizore iz Patagonije s onima koji ih (još) nisu vidjeli. A oni koji jesu sigurno će ih se rado prisjetiti.

Mramorne pećine u Čileu (Capillas de Mármol) prirodno su čudo, skrivene u prilično izoliranom dijelu zemlje. Nalaze se u regiji Patagonija, najjužnijem dijelu Južne Amerike, i dio su jezera General Carrera. Smještene su daleko od ceste, pa je pristup moguć samo brodovima.

Bez brige, dok stignete do svog odredišta, vrtoglave ceste Patagonije već će vas psihički pripremiti na lošu logistiku (naročito ako idete vlastitim autom).

Mramorne špilje - 4 Mramorne špilje - 4 (Foto: Shutterstock)

No jednom kada stignete shvatit ćete zašto se prizor isplati. Čak su i posjetitelji koje je ulovila kiša potvrdili kako je iskustvo i dalje predivno.

Nerealno lijepe špilje izgledaju kao slikarsko remek-djelo, a još više zapanjuje činjenica da su nastale potpuno prirodnim putem, formacijama koje su trajale više od 6000 godina. Formirane su u čistom mramoru, a boje stijena variraju od tirkizne i crne do zelene i žute.

Cathedral cove - 1 Putovanja Kad priroda diktira posjete: Predivna plaža sa špiljom koju ne možete razgledati tijekom plime

Kao što je spomenuto, špilje su dio jezera General Carrera u južnom dijelu Čilea. To je ujedno i najveće jezero u Čileu koje zalazi i na teritorij susjedne Argentine.

Na obilaske špilja uglavnom se ide u ranim jutarnjim satima kada je voda najmirnija i najtirkiznija zbog dnevne svijetlosti, a sa sobom je potrebno ponijeti topliju odjeću. Na kupaće odmah zaboravite jer je voda prilično hladna (osim ako niste „jedni od onih“).

Obići špilje moguće je samo čamcem ili kajakom, a vožnja kroz njihove tunele traje čak dva sata. Nije ni čudo što zabita pozicija, do koje nije lako doći, ne sprječava tisuće turista iz svih krajeva svijeta da dođu u posjet.

Jedan pogled na fotografije i jasno je – vrijedi (tisuću) puta.

Čudo gradnje: Najviši cestovni most na svijetu koji je "viši" i od Eiffelova tornja Vijadukt Millau u Francuskoj - 5 Vijadukt Millau u Francuskoj - 2 Vijadukt Millau u Francuskoj - 1 +1 Vijadukt Millau u Francuskoj - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju