Nešto više od dva sata vožnje od Sofije prema jugu Bugarske naići ćete na povijesni planinski gradić Melnik, u kojem vrijeme kao da je stalo, a zbog prirode što ga okružuje mogli biste pomisliti da niste u Europi, nego da ste otputovali na Bliski istok.

Najmanji grad u Bugarskoj, koji ima nešto manje od 400 stanovnika, smjestio se u podnožju piramida, stijena nastalih erozijom. Budući da je osnovan prije više od tisuću godina, Melnik se doista može pohvaliti dugom poviješću. Obnovljene etnokuće Melniku pružaju osobit šarm. Neke od njih pretvorene su u male hotele ili suvenirnice i restorane. 

Spomenik prirode - melničke piramide nalaze se sjeveroistočno od grada Melnika, u smjeru manastira Rožen, u podnožju planine Pirin. Te čudesne kamene formacije, neke visoke i do 100 metara, posjećuju zaljubljenici u prirodu i planine iz cijelog svijeta. Nisko zeleno raslinje u kombinaciji s narančastim piramidama, malim kamenim mostovima i planinskim kućama stvaraju zbilja čudesne prizore.

Odlučite li krenuti pješačkom stazom do melničkih piramida, naići ćete na brojne vidikovce s kojih se otvaraju predivne vizure na okolicu. Vidjet ćete i vinograde jer taj kraj Bugarske ima dugu vinsku tradiciju koja uspavanom planinskom gradiću predstavlja jedan od glavnih izvora prihoda. Navodno je i Sir Winston Churchill osobito volio melničko vino, koje je nabavljao u velikim količinama. 

Melnik je poznat i po srednjovjekovnom manastiru Rožen. Samostan je od Melnika udaljen desetak minuta vožnje, a možete se i prošetati do njega kako biste razgledali dobro očuvane freske, vitraje, jedinstvene rezbarije i zanimljivosti iz raznih povijesnih razdoblja samostana.

U gradu posjetite Kordopulovu kuću, koja služi i kao privatni muzej u kojem možete ostati u podrumu na kušanju vina. Kuća poznatog trgovca vinom Manolisa Kordopulosa sagrađena je sredinom 18. stoljeća, kada je bila jedna od najvećih na Balkanu. Manolis Kordopulos bio je poznat diljem Europe, osobito u Veneciji i Parizu, kamo je često odlazio radi posla. Nakon razgledavanja kuće vina bacite pogled i na ruševine crkve sv. Barbare. Jedna od lijepih crkava je i ona sv. Antonija, čiji su zidovi prekriveni slikama cvijeća i biljaka. U svakom slučaju, najmanjem gradu Bugarske ne fali zanimljivosti. 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju