Čak i u vremenu aviona, električnih automobila i brojnih modernih opcija putovanja, vožnja vlakom još ostaje romantična opcija koju bi mnogi poželjeli. Jedna od takvih bajkovitih opcija je i Bergen Line (Bergensbanen) u Norveškoj – štoviše, mnogi ju nazivaju jednom od najljepših ruta Europe.

Željeznica je izgrađena 1909. godine i spaja Oslo i Bergen, najveće norveške gradove. Oslo se nalazi na istočnoj strani Norveške, bliže granici sa Švedskom, dok je Bergen na zapadnim obalama koje se otvaraju Norveškom i Sjevernom moru.

Tračnice koje ih povezuju tako ne prolaze Norveškom uzduž, već poprijeko, kroz različite terene. Od urbanih dijelova Osla i Drammena, kroz šumovite i relativno ravne dijelove unutrašnjosti, a zatim preko najvećeg europskog platoa do obala Sjevernog mora.

Prizori kao iz mitologije

Ruta prolazi Nacionalnim parkom Hardangervidda i prelazi istoimeni, najveći europski plato. Zbog toga je ovo također i najviša željeznička putanja sjeverne Europe: vozi na nadmorskoj visini od 1 222 metara.

Putem imate priliku vidjeti i najekstremnije sjevernjačke uvjete, kao što je primjerice Finse. Riječ je o planinskom selu kraj obala jezera Finsevatnet, koje je ujedno i najviša točka putovanja Bergensbanenom. Vlak je ovdje jedina opcija s obzirom da javna cesta ne postoji. Kada snijeg zatrpa ovo selo, gotovo ništa se ne može vidjeti od bjeline snijega, zbog čega je dobilo simpatičan nadimak „minijaturni Antarktik“.

Kroz prozor vlaka imat ćete priliku promatrati arktičke lisice, snježne sove i brojne druge životinje – uključujući (možda) i najveće stado divljih sobova u Europi. Čini ga čak 10 000 sobova, a sretnici koji su ga imali priliku vidjeti opisali su prizor kao „ogroman tepih koji se miče po terenu“.

Bergen line prolazi kroz popularne skijaške resorte kao što su Gol, Geilo i Voss. No, to ne znači da ljeti nema opcija. Dapače – možete se zaustaviti na mnogim mjestima u prirodi odakle počinju planinarske staze. Za bicikliste, tu je cesta Rallar (Rallarvegen).

Rallarvegen je najpopularnija biciklistička ruta u Norveškoj, koja kroz 82 kilometra vodi između planinskih vrhova, kroz nacionalni park, kraj obala rijeka i jezera… Ruta je također i povijesni i kulturni spomenik. Iako ju možete proći cijelu u jednom danu, predlažemo da odvojite barem dva-tri dana za što ljepši doživljaj. Brzo ćete shvatiti zašto ovdje dolazi čak 25 000 biciklista svake godine.

No, vratimo se na našu željezničku rutu. Možete zastati u mjestu Fla koje je poznato po Parku medvjeda, ili mjestu Gol u kojem je očuvana impozantna srednjovjekovna drvena crkva (o ovim norveškim ljepoticama smo već pisali, a valja ih vidjeti dok se još drže).

Konačno, nakon skoro 400 kilometara, sedam sati vožnje, 180 tunela i 22 stajanja, bajkovita vožnja završava. Srećom, za oko 800 kuna možete sve ponoviti još jednom (da, to je cijena karte 😉).

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju