Kome se sviđaju turopoljske ljepotice, tj. naše drvene tamne crkve kojih je u Turopolju preostalo manje od dvadeset, bit će oduševljen kada ugleda norveške (i skandinavske) – kojih je također ostalo na desetke.

Najpoznatija od njih smještena je u malom mjestu i netaknutoj prirodi, te izgleda pomalo zastrašujuće. Riječ je o našoj zvijezdi s naslovne fotografije - zove se Borgund (prema istoimenom mjestu u kojem se nalazi) i jedan je od rijetkih preživjelih primjeraka svoje vrste.

Vidjele su kugu i ratove

Srednjovjekovne crkve ovog tipa danas izazivaju čuđenje i oduševljenje, no nekad su bile normalna pojava u sjeverozapadnoj Europi. U Norveškoj ih je bilo čak oko tisuću, a neki vjeruju kako je broj i dvostruko veći. Zbog načina gradnje izgledale su kao da je netko postavio krovove jedne na druge, a efekt je pojačan raznim dekoracijama od kojih neke nalikuju na rogove.

Najveći broj njih izgrađen je od 12. do 14. stoljeća. Osim onih koje su podignute u većim gradovima, većina tadašnjih crkvi građena je od drveta. Obično ih se moglo pronaći u slabije naseljenim područjima, u dolinama okruženim prekrasnim planinskim vrhovima, fjordovima i rijekama.

Nažalost, zbog kuge koja je stigla u Norvešku sredinom 14. stoljeća, siromašniji slojevi podlegli su bolesti ili napustili krajeve u kojima su živjeli. To je dovelo do propadanja velikog broja crkvi za koje se više nije imao tko brinuti.

Dio njih ipak je uspio preživjeti čak i kugu, a potom i zub vremena. Među njima je i Heddal, koja je smještena u istoimenom norveškom selu. Preostale poznatije crkve nalaze se u švedskom mjestu Hedared i poljskom gradu Karpacz. U norveškom Bergenu možete pronaći i vjernu repliku nekadašnje crkve Fantoft, koja je nažalost uništena devedesetih u podmetnutom požaru.

Najljepši dragulj: Borgund

Već spomenuta crkva u Borgundu izgrađena je 1180. godine i posvećena apostolu Andriji. Iznimno je dobro očuvana, što je vidljivo na njezinu izrezbarenom portalu i ukrasima na krovovima u obliku zmajeva koji su stari 800 godina. Iako je i sam pogled izvana impresivan i pomalo vikinški, u nju je moguće i ući.

One koji potegnu malo dalje tijekom svog putovanja samo da bi vidjeli to remek-djelo, mali turistički centar dočekat će s izložbom o povijesti drvenih crkvi u Norveškoj. Tu su suvenirnica i restoran, a u okolici crkve nalaze se počeci nekoliko pješačkih i planinarskih staza koje bi valjalo iskoristiti ako se zateknete u blizini. Koliko često imate priliku hodati zemljom Vikinga?

P. S. Ako vam ova crkva izgleda poznato, to je zato što su diljem svijeta napravljene njezine manje replike. Neke ste možda vidjeli ili ćete vidjeti u Njemačkoj i SAD-u.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju