Za sretnike koji će ovoga ljeta nakon dugo vremena proviriti preko granice, ali još nisu spremni na šokove poput mnoštva ljudi i podražaja nakon duge izolacije, donosimo popis nekoliko slatkih mediteranskih destinacija izvan Hrvatske. Ovdje ćete pronaći prekrasnu prirodu, čisto more, lijepe gradove i više prostora za sebe.

Levanzo, Italija

Otočić smješten tik uz zapadnu obalu Sicilije prostire se na svega 6 kilometara kvadratnih. Idilično naselje smješteno je uz obalu podno brežuljaka koji mu pružaju zaštitu, a osim mirnih uličica i bijelo-plavih zgrada kraj obale, ovdje možete pronaći i slavnu špilju Grotta del Genovese koju su oslikali naši davni preci još u neolitiku.

Hydra, Grčka

Već mu samo ime zvuči osvježavajuće, a dobio ga je po velikoj količini prirodnih izvora vode još u antičko doba. No, tu nije kraj osvježenjima. Na slikovitom otočiću nedaleko od Atene nema automobila niti motora. Sve se lako obiđe pješke: i plaže, i slikoviti manastiri, i taverne, i šumski putevi koji vode prema brdašcima, i muzeji…

Antibes, Francuska

Premda je Antibes zapravo turistički resort, nije pretjerano „turističan“ niti preplavljen ljudima. Svoju autentičnost čuva u romantičnom starom gradu, antičkim nalazištima, srednjovjekovnim bedemima, jednom od najvećih zbirki Picassovih djela, raskošnim gradskim vrtovima, te domaćem siru i vinu.

Symi, Grčka

Symi je grčki gradić kao sa slika. Šarene vile izgrađene u klasicističkom stilu savršeno su se uklopile u zelena i stjenovita brdašca iznad luke, tvoreći jedan od najslađih prizora kakve Mediteran pruža. Prošećete li ulicama, možda izgubite pojam jeste li u Grčkoj, Andaluziji, ili kakvoj španjolskoj sapunici. A tek prekrasne staze koje vode između stijena do skrivenih uvala…

Porquerolles, Francuska

U maloj oazi kraj francuske rivijere vlada Majka priroda. Pušenje i automobili nisu dozvoljeni – umjesto toga, na raspolaganju imate mnoštvo bicikala i biciklističkih staza koje vode kroz prekrasne mediteranske šume i sanjive pješčane plaže.

Menton, Francuska

Zovu ga gradom limuna, a jedan je od mjesta s najviše sunčanih dana godišnje u Francuskoj. U 19. stoljeću „otkrili“ su ga ruski i engleski bogatuni koji su ovdje dolazili na terapije, pa otuda i mnoštvo raskošnih vila i vrtova koji ga krase. Štoviše, turistički slogan im je: Moj grad je vrt!

Bozcaada, Turska

Turski otočić masovnih obrambenih zidina duž cijele obale, ali i šarmantnih ulica oduševljava sve svoje goste. U posljednje vrijeme postao je popularno (ali ne i prepopularno 😉) odredište mladih koji su ovdje pronašli savršene pješčane plaže za bijeg od kaosa velikog Istanbula. Koliko je lijepo, potvrđuje prometni podatak da su spremni potegnuti čak 6 ili 7 sati vožnje.

Angra do Heroísmo, Portugal

Uvala herojstva naziv je gradića na portugalskom otoku Terceira. Ime je dobio od kraljice Marije II kada su se njeni stanovnici iskazali hrabrošću tijekom tzv. liberalnih ratova (tko li je tek njima dao ime…). Grad ima luku koju je zaštitio i sam UNESCO uvrstivši ju na popis svjetske baštine u Europi, a osim nje tu su i famozne utvrde i prekrasne crkve i parkovi, te nevjerojatna arhitektura na svakom koraku.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju