Posljednjih godina nekako nam se čini da svi samo pričaju o prevelikom broju turista u nekim gradovima. Unatoč pričama, pa i nekim pokušajima ograničavanja dolazaka u Veneciju, Barcelonu i druge gradove, dojma smo kako su te promjene često tek kozmetičke vrste jer turisti ipak dobro napune gradske proračune.

"Plače" se i kod nas, kako je Stradun pun i neprohodan, da se u Splitu nema gdje parkirati, ali bogme, kad "zašuškaju" euri, sve te priče o prevelikom broju turista padnu u drugi plan. Doduše, ove godine naši se iznajmljivači uglavnom žale na lošu sezonu, no s obzirom na datum, vjerujemo da ima dovoljno vremena da se ona popravi.

No pustimo sad kukanja, plakanja i slično. Ako vam je zbilja odbojna pomisao odlaska u grad gdje ćete se na ulici gurati i sudarati s mnoštvom turista, iskopali smo neka odredišta s kojima možete zamijeniti ona najpopularnija. OK, možda u društvu nećete biti tako „hoch“ kad umjesto Santorinija posjetite neki manje „napucani“ grčki otok, ali barem ćete se odmoriti kao čovjek...

Amsterdam – Haag

Umjesto što ćete novac trošiti u glavnom gradu Nizozemske, voziti se kanalima, posjetiti kuću Ane Frank ili Rembrandtov muzej, paru za godišnji uložite u posjet Haagu. E, sad, ako netko od vaših nije imao nečasnu ulogu u ratu na prostoru bivše Jugoslavije ili onom u Ruandi, teško je vjerovati da ste proveli nekoliko dana u ovom lijepom gradu. Kad smo već spomenuli kulturu i muzeje, ovdje nećete vidjeti Rembrandtovu Noćnu stražu, ali ćete posjetom muzeju Mauritshuis vidjeti slavni portret Vermeerove Djevojke s bisernom naušnicom. Restorana i kafića ima dovoljno, Crvena četvrt ovdje ne postoji, a za razliku od Amsterdama, možete se okupati na plaži u Schveveningenu (čisto da se ovo ime zapamti i po nečem drugom, a ne samo po sudu).

Bratislava - 6 Bratislava - 6 (Foto: Getty Images)

Prag – Bratislava

OK, glavni grad Češke posljednjih dvadesetak godina bilježi konstantan rast broja turista, što i nije čudno kad pogledate što sve u njemu možete naći. Umjetnost, bogata povijest, pivnice, priče o Franzu Kafki – sve to čini grad u kojem je osnovan nogometni klub Hajduk (pivnica Flek) destinacijom koju se ne zaobilazi. No turista ovdje ima napretek, dok ih u Bratislavi, glavnom gradu Slovačke, baš i nema. Do tamo začas stignete vlakom iz Beča (nekad su ova dva grada, vjerovali ili ne, bila povezana –  tramvajem), a onda se prepustite povoljnim cijenama hrane i pića i shvatite da ima i država gdje i s hrvatskom prosječnom plaćom možete ne bankrotirati. U posljednje vrijeme dosta se priča i o slovačkim vinima, pa već kad ste tu, nedaleko od grada smjestile su se dvije sjajne vinarije – Vino Matyšak i Mrva & Stanko, iz kojih biste, ne budete li oprezni, mogli otići i četveronoške...

Mallorca – Menorca

Dobro, možda i volite Rafaela Nadala, ali svejedno nemojte za vrijeme ljeta posjećivati Mallorcu, već jedan drugi otok u skupini Baleara. Ako već tragate za mirom i plažom gdje ne stoji ručnik na ručniku, zaputite se na Menorcu, do koje se stiže kratkom vožnjom trajektom iz Mallorce. Osim po divnim plažama, ovdje se posljednjih godina razvila i kultura proizvodnje džina, pa se nakon ležanja na plaži opustite u nekom od barova. Posebnu preporuku zaslužuje Cova d'en Xoroi, koji se nalazi na stijeni, pa još kad opalite koju sliku za Instagram, svi vaši pratitelji mogu umrijeti od ljubomore...

Santorini – bilo koji drugi grčki otok

Kao što ni u Hrvatskoj nećete otići na Hvar ako ste u potrazi za mirom i tišinom, tako ni u Grčkoj nećete otići na Santorini. Je, znamo, super izgledaju fotografije na društvenim mrežama, no ni na jednoj od njih nećete vidjeti ogroman broj brodova koji se guraju za što bolje mjesto za sidrenje... Stoga umjesto na Santorini odite doslovno na bilo koji drugi grčki otok. Lemnos, Kythnos, Koufonisia ili Milos samo čekaju na vas, pa ćete proći i jeftinije, a i opustiti se kako Bog zapovijeda.

Island – Azorski otoci

Prije samo nekoliko godina Island je bio totalna nepoznanica. Da ste prijateljima rekli kako idete tamo, vjerojatno bi vas pogledali i pomislili kako ste raskrstili s pameću. No u posljednje vrijeme Island je in te jedna od najpopularnijih i najbrže rastućih destinacija. E, sad, ako tragate za mirnim odmorom, sigurno ne želite tamo gdje sada idu mnogi. Umjesto toga zaputite se na Azorske otoke (ako već patite za vulkanima, znajte kako su i oni vulkanskog podrijetla), koji su doslovno bačeni usred Atlantika. Ako ste zaljubljeni u ronjenje, znajte kako bi i ekipa iz Bessonova „Velikog plavetnila“ (ako niste gledali taj film, ispravite nepravdu čim prije) bila bi ljubomorna na vas s obzirom na ljepotu azorskog podmorja. Naravno, pješačkih staza ima toliko da ih sve ne bi mogao prehodati ni Forrest Gump, a prirodne ljepote suludo je i opisivati, dovoljan je pogled u našu galeriju ili malo guglanja, i želje za odlaska na Azore nećete se više moći otarasiti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju