Posljednjih godina ovo mjesto je steklo ogromnu popularnost nakon što je poslužilo kao prirodna kulisa za snimanje kultne serije Igra prijestolja. No, španjolski Las Bardenas Reales mnogo je više od puke pustinje, koliko god to nemoguće zvučalo.

Ovaj impresivni park prirode poznat je po svojim visokim formacijama stijena koje se protežu kilometrima u daljinu i ponosno stoje usred goleme pustoši.

Ovo je ujedno i najpopularnija i najposjećenija regija u španjolskoj Navari, a nalazi se između Pirenejskih planina i Baskije. Nju lako možete obići automobilom ili čak biciklom ako ste željni avanture – potrebno je prevaliti 34 kilometara dugu kružnu prašnjavu cestu.

Tehnički, dio parka se nalazi u vojnoj zoni pa su posjete moguće samo u određeno doba dana i to je potrebno provjeriti prije putovanja da ne bi bilo razočarenja. Lokalci i iskusni posjetitelji reći će vam kako je najljepši i najslikovitiji pogled upravo onaj uz zalazak sunca, ali upravo onaj koji možete vidjeti samo nakon kišnih dana kada krajolici i stijene dobivaju žive i sjajne boje.

Da biste uživali u panoramskom pogledu duž kružne rute, krenite od vidikovca Bardena Blanca. Jedna od najpoznatijih takvih atrakcija je tzv. Los Tres Hermanos ili “trojica braće”. Riječ je o “glavama” trojice koji strše iz ničega, a pokazuju kako tisuće godina erozije mogu proizvesti neke od najljepših kreacija majke prirode. Imajte na umu da je jedna od “glava” u dijelu parka u kojem se nalazi vojna baza.

Druga popularna atrakcija je Cabezo de Sanchicorrota, koja je dobila ime po poznatom razbojniku Sanchu de Roti. Ova formacija nalazi se u području parka Rallas, a dom je većini faune prirodnog parka. Ovdje ćete pronaći razne vrste ptica.

I još jedna koju nećete promašiti jest Castildetierra. Riječ je o možda i najpopularnijoj atrakciji Las Bardenas Reales koja se nalazi na samom kraju rute. Riječ je o visokoj i tankoj formaciji koja ponosno stoji sama za sebe, a upravo ju to čini najveličanstvenijim prizorom u cijelom parku.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju