Kroz povijest Lahore je bio središte mnogih civilizacija. Od Kraljevstva Šahi, Gaznavidskog carstva, Gruidske države, Mogulskog carstva, države Sikha, da bi na kraju 19. stoljeća pao pod britansku vlast, a krajem 20. stoljeća pripojio se Pakistanu. Lahore broji preko 8,5 milijuna stanovnika čime je najveći grad u pokrajini Punjab. Danas je ovaj grad svakako vrijedan posjeta, no ako očekujete da ćete na svakom koraku vidjeti neki dio njegove prebogate povijesti - bit ćete razočarani.

Lahore živi tipičnim životom jednog azijskog grada. Bogat je poviješću, umjetnosti i kulturom. Iako na prvi pogled nećete vidjeti puno od umjetnosti - ona je tu, skriva se ispod slike grada tipičnog za južni dio Azije. Službeni jezici koji se govore u Lahoreu su Punjabi i Urdu, no lako ćete se sporazumjeti i na Engleskom, pošto ga govori većina stanovnika.

Ako se odlučite putovati u Lahore možete to učiniti na nekoliko načina. Prvi je avionom. Aerodrom se nalazi svega 20 - 30 minuta vožnje od grada, a doći do njega možete taksijem, ili jednim od mini buseva koji voze svakih 20 minuta. Drugi je vlakom. Glavni željeznički kolodvor nalazi se u neposrednoj blizini središta grada, a vlakovi voze iz svih većih pakistanskih gradova. Treći način je automobilom ili autobusom. Iako je put autocestom daleko dulji nego po lokalnim cestama, definitivno je bolji i ugodniji. A i vožnja lokalnim pakistanskim cestama ravna je samoubojstvu.

Kad se jednom nađete u gradu ostaje vam da izaberete na koji način ćete putovati kroz njega. Obilazak starog dijela grada najbolji je pješice ili pomoću tuk-tukova. Imajte u obziru da su ljetni dani izrazito vrući te je najbolje vrijeme za istraživanje rano ujutro. Za sva putovanja izvan središta grada na raspolaganju vam je metro bus koji je klimatiziran i vozi svakih 30 minuta.

Svakako vam preporučamo posjetiti Stari grad, omeđen zidinama i jedan je od najstarijih gradova na svijetu. Kad se nađete u Starom gradu svakako posjetite utvrdu Lahore koja se nalazi na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. U utvrdi se nalazi muzej posvećen razdoblju vladavine Sikha. U blizini utvrde nalazi se džamija Badashahi koju je izgradio mogulski car Auranzeb i koja je dugo vremena bila najveća džamija na svijetu. Ulaz u džamiju je besplatan, ali ćete zato morati platiti 10 Rs prilikom izlaska kod čuvara cipela. Naravno, poseban dress code je obavezan za ovu džamiju, jer se smatra svetim mjestom.

Ispred tvrđave prostire se veliki park s Minar-e-Pakistanom, ili kako ga od milja zovu Eiffelovim tornjem Lahorea. Izgrađen je na mjestu gdje je objavljeno osnivanje nove muslimanske države Pakistan. Unutarnji dio Starog grada pun je malih svetišta i palača. Izvan Starog grada nalazi se mnogo muzeja koje svakako vrijedi posjetiti, ali ih je previše da bismo ih sve nabrojali.

Lahorani su poznati po svojim delicijama, čemu svjedoče i mnogi restorani koji se nalaze na svakom koraku. Na ulici svugdje možete kupiti nešto za pojesti, no ako niste naviknuti na žešće okuse - nemojte se upuštati u ove egzibicije. Isto tako nije preporučljivo piti vodu iz slavine nego kupovati flaširanu vodu. Noćni život je vrlo kaotičan. Postoji mnogo šiša-barova gdje možete pušiti dobru nargilu. Imajte na umu da je alkohol zabranjen pa je i ponuda alkohola jako ograničena. Većina noćnog života odvija se na privatnim zabavama koje su dobro skrivene, a na njih možete doći samo s pozivnicom. Kriminalna stopa u Lahoru je veoma niska, tako da možete sigurno lutati noću i istraživati grad. Ali, opreza nikad dosta, tako da nemojte ovo uzimati zdravo za gotovo.

Za boravak u državi bit će vam potrebna viza koju možete kupiti u uredu FedEx-a u glavnom šoping centru. Potrebne su vam dvije slike za putovnicu i 600 Rs. Sve obrasce i upute o ispunjavanju dobit ćete na licu mjesta. Pošaljite nam razglednicu!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju