Karakorum, planinski lanac u Aziji, proteže su unutar granica Pakistana, Kine i Indije. Jedan je od najviših lanaca na svijetu, a najpoznatiji vrh je K2 (8611 m), drugi najviši vrh svijeta. No to nije kraj zanimljivostima u tom dijelu zemaljske kugle. Krenete li prema najvišem asfaltiranom graničnom prijelazu, Khunjerab Passu, između Pakistana i Kine koji se nalazi na 4693 metra naći ćete i najviši bankomat na svijetu.

Oni koji su se provozali do bankomata na graničnom prijelazu  kažu da je vožnja itekako dramatična. Pogled na vrhove Karakorama prekrivene snijegom i nacionalni park Khunjerab, dom snježnih leoparda i markhora (koza uvijenih rogova, pakistanska nacionalna životinja) prostire se dokle god seže pogled.

Granični prijelaz koji se smjestio u vjetrovitoj dolini mještani opisuju kao mjesto u sendviču između neba i oblaka, a ondje je i bankomat koji se upisao u Guinnessovu knjigu rekorda. Radi na sunce i vjetar te može sve što i ostali bankomati, a ono što je najzanimljivije je ugođaj koji oko njega vlada. Ljude koji poziraju, kruže oko uređaja i snimaju ga teško ćete vidjeti kraj bilo kojeg drugog bankomata na svijetu.

Najviši bankomat na svijetu - 3 Najviši bankomat na svijetu - 3 (Foto: Shutterstock)

Konstruirala ga je Nacionalna banka Pakistana (NBP) 2016. godine te služi malom broju stanovnika i zaposlenika na graničnom prijelazu, kao i avanturistima koji mu hrle radi fotografija.

Konstruiranje, postavljanje, kao ni održavanje pakistanske „znamenitosti“ nije bila mala stvar. Projekt je trajao oko četiri mjeseca, a najbliža lokacija NBP banke udaljena je 87 km. Voditelj podružnice redovito putuje amo-tamo, suočavajući se s ekstremnim vremenskim uvjetima, opasnim planinskim prijevojima i čestim odronima kako bi napunio uređaj. U prosjeku se u roku od 15 dana povuče oko 4 do 5 milijuna rupija (oko 170 tisuća kuna).

Odlučite li krenuti prema najpoznatijem bankomatu na svijetu ponesite i rezervnu karticu jer ako je uređaj proguta potrebno je čekati najmanje dva sata u ekstremnim vremenskim uvjetima – ili se ponovno vratiti sljedeći dan

Vremenski putnik: Prije 30 godina planinari su slučajno pronašli savršeno očuvanog "ledenog" čovjeka +0 Ötzi

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju