Norveška skupina otoka Lofoti tek je 2007. godine cestom na mostovima povezana s ostatkom zemlje, a ranije su bili dostupni samo trajektom. No bez obzira na udaljenost, čest je gost na popisima mjesta na svijetu koje treba posjetiti barem jednom u životu.

Iako leže sjeverno od polarnice, zbog sjevernoatlantske struje klima je umjereno blaga  prosječna temperatura u siječnju kreće se oko nule, a u srpnju se penje na oko 12 °C. More oko Lofota jedno je od najznačajnijih norveških ribolovnih područja, pa ne čudi da se stanovnici većinom bave ribolovom i preradom ribe.

No zaljubljenicima u nogomet Lofoti su zanimljivi i zbog fascinantnog stadiona. Wembley, Camp Nou ili Maracana legendarni su, ali stadion Henningsvæ, nazovimo ga tako, na otoku u istoimenom selu koje ima petstotinjak stanovnika mami iznimnom ljepotom. Na njemu igraju rekreativci iz nogometnog kluba Henningsvær IL i djeca.

Nevjerojatno je da igrači uspiju zadržati koncentraciju s obzirom na ljepote koje ih okružuju. Stjenoviti otok obrubljuju dramatični nazubljeni vrhunci, a oko igrališta se nalazi tek komadić asfalta koji služi za parkiranje te drvene konstrukcije za sušenje bakalara. I samo selo plijeni pozornost zbog predivne arhitekture, ljupkih drvenih kućica i malih umjetničkih galerija.

Zabranjen ulaz u raj: Zemlja koja od svakog turista traži polaganje ekološke zakletve Palau Palau Palau +0 Palau

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju