Uz ime Kraljičina plaža vezana je legenda: plaža je svojom ljepotom privukla suprugu prvog hrvatskog kralja Tomislava, lijepu Jelenu. Stoga, kad bi dolazili u Nin, obiteljske trenutke na plaži provodili su upravo ovdje, gdje je Jelena otkrila i blagodati ljekovitog blata.

Tisuću godina kasnije Playboyeva zečica Bridget Marquardt i model Sara Underwood posjetile su Hrvatsku prilikom snimanja serijala ''Bridgetine seksi plaže – Hrvatska''. Igrale su picigin, učile hrvatski, isprobavale pršut, paški sir i maraskino, posjetile ljekovito blato kraj Kraljičine plaže i na kraju oduševljeno preporučile Hrvatsku čak i prije Havaja, Španjolske i Barbadosa.

Laguna u podnožju Velebita

Dugački plićak savršen je za obiteljske izlete s djecom i one koji žele tropski ugođaj. U blizini se nalaze i zabavni parkovi za djecu te restorani i kafići, pa ne morate daleko da biste uživali u kavi ili ručku s pogledom na ninsku lagunu i Velebit.

Sam put do nje prolazi kroz dugačak plićak koji tek nagovještava ono što vas čeka. Prate ga pješačke drvene staze kroz bioraznoliko područje koje predstavlja prirodni botanički vrt.

Jedini problem s ovom plažom predstavljat će vam nedostatak hlada, ali onima koji žele iskoristiti ljetne dane i nadoknaditi vitamin D to neće pomutiti planove. Za sve ostale tu su suncobrani i ležaljke.

Nestvarno lijepi slapovi na granici s Hrvatskom za koje mnogi nisu čuli Nacionalni park Una - 5 Nacionalni park Una - 4 Nacionalni park Una - 3 +1 Nacionalni park Una - 1

Za ljubitelje aktivnosti, ninski vjetar pogodan je za jedrenje na dasci, a možete unajmiti pedaline ili uživati u puštanju zmajeva.

Lijek bez recepta

U blizini plaže nalazi se najveći poznati lokalitet ljekovitog blata u Hrvatskoj, a tu su i plaže Ždrijac, Prodorica, Bilotnjak te Zaton Holiday Resort u turističkom mjestu Zaton.

Ljekovito blato isprobali su deseci tisuća posjetitelja u ljetnim jutarnjim satima, a koristilo se i u rimsko doba. Navodno ga je koristila i sama kraljica Jelena, a upisan je kao lječilišno mjesto na moru pod medicinskim nadzorom.

Terapija se sastoji od oblaganja blatom, sunčanja na plaži i potom ispiranja u toplom moru.

Hrana za um i tijelo

Svakog ljeta u Ninu se održavaju brojne manifestacije. U kolovozu su to obično Festival pijeska, Dan otvorenih vrata Solane Nin, Dan otvorenih vrata Crkvene riznice, blagdani Sv. Marcele i Anselma, zaštitnika Nina, besplatna kostimirana vođenja Zoranićeve vile i dr.

Svakako isprobajte i domaću kuhinju obogaćenu čistom morskom soli i začinima, pripremanu na ninskoj buri.

Za kraj, pozivamo vas u Nin snimkom Kraljičine plaže iz zraka Matije Vinceka.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju