Putnici Booking.com-a proglasili su Kirkwall u Škotskoj najgostoljubivijim mjestom u Ujedinjenom Kraljevstvu u 2023. godini. Tu prestižnu titulu Kirkwall je dobio zahvaljujući izvanrednoj gostoljubivosti svojih mještana.

U najvećem gradu u arhipelagu Orkney u Škotskoj, koje broji oko 70-ak otoka, trajno je naseljeno oko 9000 stanovnika.

Stanovnici Kirkwalla navikli su na turiste. U ljetnim mjesecima obično se ovdje zaustave brojni kruzeri kako bi putnici mogli istražiti njegovu bogatu povijest. Kirkwall je, naime, bio dio norveškog kraljevstva te su ga osnovali Vikinzi prije tisuću godina. Pod škotsku vlast došao je u 15. stoljeću, pa je to mjesto originalni spoj skandinavske i škotske kulture.

Tu svakako treba razgledati katedralu sv. Magnusa iz 12. stoljeća, koja se smatra najsjevernijom katedralom u Ujedinjenom Kraljevstvu. Idealno je mjesto i za upijanje zanimljivosti o Vikinzima kroz istraživanje lokalnih arheoloških lokaliteta, ali i za uživanje u prirodnim ljepotama i prekrasnim plažama.

Katedrala sv. Magnusa u Kirkwalu Katedrala sv. Magnusa u Kirkwalu (Foto: Shutterstock)

Iako su se ovdje nekoć nalazile tamnice u kojima su držane žene pod sumnjom da su vještice, danas je Kirkwall sigurno mjesto za život i posjet te ima vrlo nisku stopu kriminaliteta.

Novinarima DailyMaila posvjedočio je o tome i lokalni vozač taksija. Ispričao im je kako je ostavio novčanik, telefon i ključeve automobila na suvozačkom mjestu svojeg nezaključanog vozila čak četiri dana – i nitko ga nije opljačkao.

Stanovnici Kirkwalla ne razmišljaju kako će nekome naštetiti, već kako će im pomoći. Isti muškarac slučajno je ispustio novčanik s 850 funti gotovine u zrakoplovnoj luci na otoku. Kada je shvatio da nema novčanik u džepu, pomirio se s činjenicom da je novac izgubljen.


No svejedno se vratio u zračnu luku u nadi da je netko našao novčanik i ostavio netaknute njegove osobne dokumente. Na info-pultu dočekao ga je šok – ne samo da je novčanik pronađen već je u njemu bio i sav novac.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju