Jedna od najpopularnijih atrakcija na planetu, serija obrambenih utvrda poznatih kao Kineski zid, ikona je znamenitost koja se probija duž sjevernih granica Kine. Stara je više od 2 tisuće godina, a svi dijelovi zida dugi su zajedno oko 8800 kilometara. Ne samo da ga je UNESCO stavio na popis baštine, nego je i poznat kao jedno od sedam svjetskih čuda. Želite li maksimalno iskoristiti svoj posjet tijekom svog putovanja u Kinu, evo brzog i praktičnog vodiča koji bi svaki putnik trebao pročitati prije nego što posjeti Kineski zid.

Kratka povijest: kada i zašto je sagrađen?

Izgradnja Velikog zida započela je s nekoliko manjih, nepovezanih zidova tijekom 4. stoljeća i nastavila se do 17. stoljeća kada su zidine ujedinili carevi Ming dinastije. Njegova glavna svrha bila je zaštititi drevna kineska carstva od stranih invazija. U to vrijeme, i stoljećima poslije, to je bila najveća vojna ustanova na planeti. Proteže se kroz nekoliko gradova i pokrajina od Jiayugua na sjeveroistoku do Shanhaiguana na istočnoj obali.

Koji dio posjetiti?

Baš poput divovskog zmaja, veliki zid vijuga gore-dolje preko planina, pustinja i travnjaka dok utire svoj put do predgrađa Pekinga. Suprotno uvriježenom mišljenju, to nije jedan dugi kontinuirani zid, već je zapravo podijeljen na različite dijelove (ispresijecane planinama) koji su izgrađeni kako bi pružili neprobojnu obranu od neprijatelja. 

Ovi dijelovi uključuju dobro obnovljeni Mutianyu, savršeni Jinshanling i daleko najposjećeniji i najpopularniji dio, Badaling. Ostali dijelovi zanimljivi posjetiteljima su Jiankou, Simatai, Huanghuacheng, Juyongguan, Gubeikou, Shanhai Pass i Huangyaguan. Svi dijelovi su jedinstveni i imaju nevjerojatnu raznolikost prekrasnog krajolika. Kako bismo vam pomogli da odlučite koje ćete područje posjetiti, donosimo vam pregled četiri najpoznatija dijela koji obećavaju uspomene za cijeli život.

Mutianyu

Vrijeme otvaranja/zatvaranja: ljeti od 8 do 17 sati; 8:30 – 16:30 zimi

Lokacija: okrug Huairou, 70 km sjeveroistočno od Pekinga

Omiljena među lokalnim stanovništvom i turistima, dva kilometra duga dionica Mutianyu je pravo remek-djelo. Ondje su 23 izvanredne stražarske kule koje se ne viđaju često uz druge dijelove i vrlo su rijetke u arhitektonskoj povijesti Velikog zida. Ovaj dio nudi prekrasan krajolik sa zelenim borovima koji pokrivaju devedeset posto okolnog područja. Štoviše, Mutianyu nudi avanturističke šetnje do sjajnih mjesta za fotografiranje s kineskom zastavom koja se vijori na visokoj kuli u pozadini.

Badaling

Radno vrijeme/zatvaranje: travanj – listopad: od 6:30 do 19:00 sati;
studeni – ožujak: od 7:30 do 18:00 sati.

Lokacija: okrug Yanqing, 70 km sjeverozapadno od Pekinga

Uživajte u uzbuđenju šetnje najpopularnijim i najposjećenijim dijelom Velikog zida, koji je samo 1,5 sat vožnje udaljen od Pekinga. Kao prvi dio Zida koji je u potpunosti rekonstruiran, Badaling se može pohvaliti sa 16 dobro obnovljenih stražarskih tornjeva smještenih u pozadini valovitih planina, pružajući posjetiteljima klasičan pogled na Veliki zid. Štoviše, dionica duga 3,74 kilometra također sadrži žičaru kako biste uštedjeli energiju i olakšali dolazak na vrh. Svakako istražite Muzej Velikog zida, koji nudi sveobuhvatnu povijest Zida.

Simatai

Radno vrijeme/zatvaranje: travanj – listopad: od 8:00 do 18:00 sati;
studeni – ožujak: od 8:00 do 17:30 sati.

Lokacija: sjeverno od okruga Miyun, 120 km sjeveroistočno od Pekinga

Doživite istinski povijesni šarm na ovom mirnom, derutnom dijelu Velikog zida. Do ovog dijela i arhitektonskog čuda potrebno je dva sata od glavnog grada. Posjetitelji mogu uživati u nezaboravnom iskustvu planinarenja penjući se na Simatai iz Vodenog grada Gubei. Za one koji više vole udobnost, tu su i žičare. 

Jinshanling

Vrijeme otvaranja/zatvaranja: travanj – listopad od 6:00 do 18:00 sati;
studeni – ožujak: od 7:00 do 17:00 sati.

Lokacija: provincija Hebei, 125 km sjeveroistočno od Pekinga

Želite vidjeti slikoviti Veliki zid u njegovom grubom, prirodnom stanju, Jinshanling je nesumnjivo najbolja opcija. Samo dva sata vožnje od Pekinga, ovaj dio dugačak 10 kilometara nudi briljantne vidike na zidove te stražarske kule. Zbog neravnog, planinskog terena regije, kule su građene u različitim oblicima i veličinama što ih čini posebno zanimljivima.

Savjeti za posjetitelje

  • Nosite udobne cipele za planinarenje/pješačenje i budite spremni za stepenice i strm teren.
  • Počnite što je prije moguće kako biste izbjegli gužvu i uživali u spokoju Zida.
  • Štandovi s hranom i restorani nisu uvijek dostupni. Ponesite grickalice za grickanje te svakako ponesite dovoljne zalihe vode.
  • Provjerite učestalost javnog prijevoza (autobusi i vlakovi) unaprijed ili unaprijed rezervirajte taksi.
  • Ne pretjerujte s količinom tekućine jer nema toaleta iza glavnog ulaza.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju