Khara-Khoto ili u prijevodu „crni grad“ (ponegdje i „grad crne vode“), napušten je grad u autonomnoj kineskoj regiji Unutarnja Mongolija na sjeveru zemlje. Ova regija graniči s državom Mongolijom gdje ju ponekad nazivaju i Južnom Mongolijom, pomalo je svojatajući na taj način.

Premda je riječ o napuštenom mjestu, ovaj grad duhova prilično je impresivan i nalikuje više kakvoj filmskoj kulisi nego pravom gradu – pogotovo zato što je smještena u jednoj od najvećih pustinja svijeta, Gobi. No, njegova povijest svjedoči kako je ovdje nekad bilo prilično živo.

Sam grad spominje se kao Etzina u slavnim Putovanjima Marka Pola, a osnovan je 1032. godine kada je postao centar trgovačkih putova. Okruživale su ga masivne zidine dugačke između 370 i 425 metara. Grad je u 13. stoljeću bio u rukama slavnog osvajača Džingis-Kana, i u tom periodu doživio je veliki procvat.

Obilježila ga je tragedija 1372. godine kada se mongolski kralj Khara Bator sa svojim ljudima sakrio među njegove zidine pred nadirućom vojskom kineske dinastije Ming. Vojska je zauzela jedini izvor vode u ovom pustinjskom području preusmjerivši tok tzv. Crne rijeke.

Kako je žeđ rasla, Khara Bator shvatio je da im nema spasa. Odlučivši kako će učiniti sve da ne padne u neprijateljske ruke, ubio je cijelu svoju obitelj, a potom sebe. Vojska dinastije Ming je naposljetku provalila u grad i ubila ostatak Mongola koji se ovdje zatekao.

Danas su od svega ostali samo duhovi, barem tako tvrde Kinezi koji vjeruju da grad naseljavaju duhovi i demoni. No, tko bi ih krivio? Zateknete li se ovdje, usred pustinje Gobi, jednog od najslabije naseljenih područja svijeta, bit će vam jasno zašto.

Srećom, Khara Khoto je prijatelj turista. Moguće je pronaći agencije i vodiče koji će vas dovesti do ovog dijela, a cijeli put do grada vodi preko uređene drvene šetnjice. Tako, premda ste „bogu iza nogu“, niste prepušteni sami sebi jer to uistinu ne bi bilo za svakoga.

Romantični duh stare Kine: Prekrasan grad čije drvene kuće kao da izranjaju iz rijeke Tradicionalni kineski ukrasi u Fenghuangu nalaze se u gotovo svakoj uličici Fenghuang je istoimena provincija na jugoistoku Kine čiji je stari dio nevjerojatno dobro očuvan Fenghuang je gradić smješten podno planina i uz rijeku Tuo +5 Stari grad Fenghuang uvršten je na popis UNESCO-ve svjetske baštine u Aziji

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju