Kada su prvi put kročili na tlo današnjeg grada Camp Verde u američkoj saveznoj državi Arizoni, europski doseljenici ugledali su impresivno zdanje izrezbareno u kamenim liticama. Bio je to tzv. dvorac Montezuma.

Najprije su pomislili da je gradnju dvorca u stijeni dao podići poznati car Azteka, Montezuma. Kome drugome bi pripadala ovako raskošna kraljevska palača? Proveli su dane na ovom mjestu zadivljeno proučavajući dvor te mu dali ime Montezuma – upravo po caru.

Premda je ime ostalo do današnjeg dana, arheološka istraživanja ubrzo su pokazala kako car Montezuma nije imao nikakve veze s gradnjom dvorca. Zapravo se radilo o zajedničkoj nastambi za pripadnike naroda Sinagua iz doba prije Kolumba. Pretpostavlja se kako su živjeli ovdje između 8. i 15. stoljeća, a dvor su podigli oko 1100. godine.

Kamena nastamba sastojala se od 20 soba, a do nje se dolazilo nizom ljestvi koje su vodile preko strmih vapnenačkih litica na visinu od 27 metara. Ovo je bio dobar način za zaštitu od neprijatelja jer bi u slučaju napada samo podigli ljestve. Tako da, premda je prozvana dvorcem, Montezuma zapravo nije ni dvorac, već neka vrsta prastarog stambenog kompleksa u stijeni.

Izgraditi ovakvo zdanje bio je impresivan poduhvat za svoje doba, toliko impresivan da ga je početkom 20. stoljeća američki predsjednik Theodore Roosevelt proglasio nacionalnim spomenikom.

Naravno, danas je Montezuma popularna turistička destinacija, a turistima ne smeta ni činjenica da se zbog osjetljivih vapnenačkih zidova ne smiju šetati prostorijama, već se mogu samo – diviti sa sigurne distance. Moramo priznati da se i to čini sasvim dovoljno i vrijedno dalekog izleta.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju