Putovali ste u državu čiji pečat će vam možda otežati ulazak u neku drugu državu? U situaciji ste da ste zbog izrade vize predali putovnicu, a u međuvremenu trebate otputovati u drugu državu za koju vam je potrebna putovnica? Dobra je vijest što možete zatražiti drugu putovnicu, takozvanu drugu ispravu iste vrste.

Ako putujete u državu za koju vam je potrebna viza, vjerojatno i sami znate da proces dobivanja vize u većini slučajeva traje nešto duže. Može se dogoditi da se odobravanje rastegne i na četiri tjedna, a vi ste već ludi jer ste uz zahtjev trebali predati postojeću putovnicu. No kao građanin Republike Hrvatske imate pravo zatražiti drugu putovnicu, ako za to imate opravdan razlog.

Potrebno je ispuniti zahtjev u Policijskoj upravi, a drugu putovnicu odobrit će vam ako vam je potrebna za obavljanje gospodarskih, kulturnih ili sportskih djelatnosti u inozemstvu. Što to znači za vas? Više nema odgađanja sastanaka ili u krajnjem slučaju putovanja zbog administrativnih prepreka. No pazite da navedete ispravan i pravovaljan razlog.

Zakon propisuje isključivo ovako kako je navedeno, no navedeno je da se i iznimno omogućuje ishođenje druge putne isprave iste vrste i iz drugih opravdanih razloga. Iznimne situacije uključuju upravo pečate takozvanih sigurnosno rizičnih država.

Dakle, može se dogoditi i situacija da će vam viza u nekim slučajevima biti odbijena jer u putovnici imate pečat države s kojom ona u koju namjeravate putovati nema baš dobre odnose. Isto tako, ako ste pak neki od sretnika koji često putuju i proputovali su većinu svijeta, vjerojatno u svojim putovnicama imate i pečate država koje i nisu baš na tako dobrom glasu.

Na primjer, ako ste putovali u Libanon ili Izrael, velika je vjerojatnost da ćete prilikom ulaska u neke države s kojima navedene nemaju dobre odnose imati izvjesnih problema. No u takvoj situaciji jednostavno zatražite drugu putovnicu i olakšajte si putovanja.

Nemojte se ustručavati da je ne izradite kao što to već dugo rade Austrijanci, Slovenci, Nijemci, Francuzi i Nizozemci. Cijena izrade ista je kao i u situaciji kada izrađujete novu ili produljujete postojeću. Naravno, postoji opcija i žurne izrade, koja je najskuplja.

Bilo bi šteta da propustite putovanja u neke druge države zbog pečata. Upoznajte svijet i neka vam pečat ne predstavlja problem.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju