Američki Nacionalni park sekvoja nalazi se u južnom dijelu planinskog lanca poznatog kao Sierra Nevada, koji se proteže u duljini od čak 640 kilometara. Iako zvuči kao toplo španjolsko ime, a k tome je smještena u sunčanoj Kaliforniji, Sierra Nevada zapravo znači „snježna planina“.

Područje Sierra Nevade uključuje čak tri nacionalna parka: Yosemite, Sequoia i Kings Canyon. Naš današnji park, posvećen stablima sekvoja, proteže se na 1 635 kilometara kvadratnih.

Šetnja među divovima

U njemu možete pronaći drvo zvano General Sherman, najveće drvo na svijetu (mjereno u ukupnom volumenu). Visoko je 83 metara (najviša stabla svijeta visoka su oko 90 metara i nalaze se također u Kaliforniji). Za usporedbu, Sherman je tek nešto niži od Ciboninog tornja u Zagrebu, a viši je od Eurodoma u Osijeku ili Tower centra u Rijeci. Star je oko 2 500 godina.

Unatoč impresivnim mjerama i dimenzijama, General Sherman ipak nije ni najšire ni najstarije drvo, ali je definitivno u samom svjetskom vrhu.

Prigodno, smjestio se u tzv. Ogromnoj šumi u kojoj se nalazi pet od deset najvećih drveća na svijetu. Najpopularnije drveće nazvano je po značajnim osobama iz američke povijesti: President, Lincoln, Franklin, Washington…

Savršena je za šetnju među divovima, a naročito ju vole planinari. Naime, u Ogromnoj šumi mogu uživati na čak 64 kilometra dugim planinarskim stazama.

Također, upravo ovdje možete doživjeti vožnju autom kroz mali tunel izrezan u ogromnom drvu sekvoje koje je palo preko ceste još 1937. godine. Zamislite samo koliko je drvo kada su kroz njega izdubili tunel visok preko 2 metra i širok 5 metara.

Medvjedi, lisice… i neki ljudi

Gotovo cijeli park je očuvana divljina u svom izvornom obliku – uređeni dio za posjetitelje prekriva tek jednu petinu, a želite li otkriti ostatak, morat ćete to obaviti pješke ili na konjima.

Ovdje možete otkrivati lokalne špilje, slapove i livade ili se uputiti povijesnom rutom koja prikazuje nekadašnji život Indijanaca u ovom području.

Park je dom raznim divljim životinjama: tu su risovi, lisice, vjeverice, zmije i nekad kalifornijski grizli kojeg nažalost više nema. Ali zato je tu još uvijek veliki crni medvjed koji će vam čak provaliti u auto ako ostavite kakve sočne grickalice unutra.

Park sekvoja pamti i neke zanimljive epizode u kojima su ljudi pokušavali živjeti ovdje u skladu s prirodom. Naime, u 19. stoljeću na ovom području nastanila se tzv. kolonija Kaweah – grupa utopista i ljubitelja prirode koji su neslužbeno preimenovali Generala Shermana u „Karl Marx“. Smatrali su kako drvo ne bi smjelo nositi ime čovjeka koji je sudjelovao u ratovima protiv Indijanaca te bio odgovoran za njihovo nasilno preseljenje.

No američke vlasti smatrale su pak kako ovi socijalisti ne bi trebali živjeti ovdje pa su im pokazali vrata krajem 19. stoljeća i uništili dio njihovih drvenih kuća. Ipak, i danas postoje neki njihovi sljedbenici i potomci koji „skvotiraju“ u drvenim kabinama parka.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju