Odavno smo se zaljubili u Osijek, njegove ulice, ljude i priče. Osvojili su nas svojom nenametljivom toplinom, a upravo takav je i jedan od najljepših simbola grada – ginko na Trgu Svetog Trojstva, unutar slavne osječke Tvrđe.

Stablo zauzima posebno mjesto u srcima Osječana koji pod njegovim krošnjama generacijama ispijaju kave i druže se, s nostalgijom prisjećaju mladosti, te s veseljem iščekuju njegove šarene transformacije na pragu svakog novog godišnjeg doba.

Osječki ginko je star oko 200 godina, što znači da je živio u doba pada Napoleona i ukidanja ropstva, uspona Ilirskog pokreta, Prvog i Drugog svjetskog rata… - koliko bi priča samo mogao ispričati!

Prema nekim istraživanjima, riječ je o jednom od najstarijih primjeraka u Europi. Dobra vijest je ta da je na nedavnom „pregledu“ zaključeno kako je u dobrom stanju i čvrsto se drži – za što su zaslužni i građani Osijeka koji o njemu brinu.

Zelen u proljeće i ljeto, žuto narančast u jesen, i prekriven bijelim snijegom zimi, ginko će, čini se, još dugo uljepšavati trg šarenilom svoje krošnje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju