Na jugozapadnom križanju avenije Lexington i 52. ulice u New Yorku smještena je najpoznatija rešetka podzemne željeznice na svijetu.

Upravo na tom mjestu je 15. rujna 1954. godine zastala Marilyn Monore u bijeloj haljini dok je snimala Sedam godina vjernosti. Podzemna željeznica na liniji broj 6 prošla je ispod nje što je izazvalo podizanje bijelog materijala te stvaranje jedne od najpopularnijih scena u povijesti američke kinematografije.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Dvije zemlje na Balkanu koje su bivše američke predsjednike pretvorile u turističku atrakciju

Ova scena ne bi bila tako legendarna da mjesto i vrijeme snimanja nije bilo dojavljeno medijima od strane 20th Century Foxa. Pretpostavlja se da se na ulici okupilo između 3000 i 5000 osoba koje su uživo željeli vidjeti razotkrivanje nogu Marilyn Monroe.

Štoviše, na aveniji Lexington je vladala takva buka da redatelj Billy Wilder nije mogao iskoristiti snimljeni materijal za film. Scena je ponovljena na holivudskom setu, a fotografije snimljene pred medijima postale su moćno oružje za promociju filma, ali i glavni prizor za filmski plakat.

Kraljičina plaža - 3 Putovanja Kraljičina plaža: Najduža hrvatska plaža koju bi vam preporučile i Playboyeve zečice

Među zainteresiranim promatračima bio je i tadašnji Marilynin suprug Joe DiMaggio kojem se nije svidjela egzibicionistička scena. Par se navodno posvađao iste večeri, a nekoliko tjedna kasnije američka seks bomba je zatražila razvod.

New York se od tada uvelike promijenio, no rešetka podzemne željeznice stoji na istom mjestu. Ona priziva najveće ljubitelje Marilyn Monroe da se slikaju i poziraju za svoje društvene mreže.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju