Okunoshima je mali otok Japana na kojem se nalaze lijepa mjesta u prirodi za kampiranje, staze za šetnju i mjesta koja skrivaju zanimljive priče iz povijesti. I još jedna sitnica zanimljiva turistima - ovdje živi na tisuće zečeva.

Zovu ga Usagi Shima ili „otok zečeva“. Zečevi bi se mogli smatrati jedinim pravim stanovnicima, koji ovdje vladaju i slobodno trčkaraju gdje god žele. Uz to, prilično su pitomi i rado prilaze ljudima. A kako i ne bi kad su navikli na razdragane turiste koji ovdje dolaze samo kako bi ih vidjeli, mazili i hranili? Ah, (zečji) živote, robijo!

Lov na zečeve je strogo zabranjen, a zabranjen je i pristup mačkama i psima. Na otoku se nalaze brojni dućani u kojima možete kupiti hranu za zečeve, dugouhe suvenire i igračke za svoje ljubimce. Za razgledavanje otoka bit će vam potrebno oko dva sata, pa budite sigurni da ste ponijeli dovoljno zečje hrane sa sobom. Nemojte razočarati slatke domaćine.

Ne tako slatka povijest

Otok Okunoshima nažalost ima i mračnu stranu koja je srećom ostala u povijesti. Naime, za vrijeme Drugog svjetskog rata bio je poznat kao tvornica za proizvodnju bojnih otrova. I danas možete vidjeti oronulu i napuštenu tvornicu, tj. nekadašnji institut koji su Japanci osnovali još 1925. godine kako bi radili na tajnom programu razvoja kemijskog oružja.

Te iste godine potpisali su Ženevsku konvenciju koja zabranjuje kemijsko ratovanje, no svejedno su nastavili s radovima. Pritom su otišli toliko daleko da su obrisali ovaj otok s brojnih mapa Japana.

Godinama su ljudi radili u tvornicama u nesigurnim i po život opasnim uvjetima – mnogi od njih teško su oboljeli, no sve je držano u strogoj tajnosti. Tek nakon Drugog svjetskog rata, kada se saznalo za Okunoshimu, žrtve su primile pomoć japanskih vlasti. Danas se na Okunoshimi nalazi muzej bojnih otrova koji možete posjetiti.

Japanski preokret

Teško je s ove mučne povijesti prijeći na tisuće slatkih čupavih zečića, no u Japanu je i to moguće.

Ako se pitate imaju li zečevi kakve veze s tvornicama bojnih otrova, odgovor je: imaju i nemaju. Nažalost, i zečevi su korišteni pri testiranju u tvornicama, no ovi današnji zečevi s njima nemaju veze.

Riječ je o jednoj novoj generaciji koja je naknadno dovezena na otok poslije Drugog svjetskog rata kada je Okunoshima raskrstila sa svojom opakom poviješću i odlučila postati jedna od slavnih japanskih slatkih atrakcija.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju