Ima li ljepšeg povratka prirodi i ispucavanja energije nagomilane u četiri zida protekle godine od jahanja konja prostranim travnjacima? Neka nam ne zamjere planine i mora sa svojim adrenalinskim izazovima, no prizori konja u beskraju prirode vrište „sloboda“ jače nego Mel Gibson u filmu (a i on je bio na konju!).

Idilični ambijent i svjetske prizore nismo morali tražiti daleko i nije nam trebala avionska karta. Pronašli smo ih na jugu, gdje se jedna dosad poznata zimska ski-destinacija sve više počela okretati i ljetnom turizmu.

Predivni Kupres otkrivamo uz pomoć domaćih, mladih ljudi okupljenih u inicijativi Visit Kupres, čiji je cilj promocija ljepota ovoga kraja. Razlozi za posjet ne stanu u jedan članak, pa ćemo u maniri laganog putovanja obići regiju dio po dio. 

Putujemo u zapadni dio Kupreškog polja, gdje nas čekaju prirodni fenomeni zvani Japage i Rastičevsko jezero. Ubodemo li u njega kao šestarom i napravimo kružnicu, povezat ćemo okolne gradove Bugojno, Tomislavgrad, Livno, Travnik, Jajce… pa ideja za kreiranje većeg izleta ili godišnjeg odmora ne nedostaje.

 

 

Rastičevsko jezero i Japage – zdjele u zdjeli

U veličanstvenoj prirodi, nedaleko od gradića Kupresa, kraj ceste koja vodi kroz mjestašca zvučnih imena kao što su Osmanlije ili Mrđebare, nalazi se nekoliko fenomena vrijednih stajanja.

Prvo od njih je Rastičevsko jezero, koje zovu još i jezerom Blagaj. Nenametljiv, a lijep detalj u zelenilu koje ga okružuje gotovo je savršeno pravilnog oblika. Taj vodeni kružić iz zraka nalikuje tamnom oku. Dubinu jezera dočaravaju stare lokalne priče o tome kako su mještani u njega spuštali kamen vezan užetom, no dno nisu pronašli.

Ni kilometar dalje od jezera, korak vas vodi do prekrasnih vrtača, kraških fenomena objedinjenih pod zajedničkim imenom Japage. Kako se nalaze nedaleko od jezera, na prostoru od oko jednog kilometra kvadratnog, lako ih je obići pješke kad siđete s ceste koja vodi kraj jezera.

Na krškom području nisu rijetkost, no impresionira njihova veličina. Japažica, Crljenka, Mrnjašica, Topolovica i Kotlić možda zvuče kao likovi iz bajki Ivane Brlić-Mažuranić, ali nemojte da vas ta simpatična imena prevare. Gledane iz zraka, nalikuju na velike kratere u zemlji.

Njihova širina i dužina su između 100 i 200 metara, dok je Mrnjašica otvorila usta u čak 320 metara širine. Svaka vrtača ima svoju čar. Kotlić drži prvo mjesto s dubinom od čak 97 metara, a vrtoglavo strme kosine čine Crljenku negostoljubivom. U takvoj rupi čovjek je poput graška u velikoj zdjeli, a tu usporedbu ne spominjemo slučajno. No o tome malo kasnije…

Nekada su vrtače bile najljepše igralište i mjesto budućih uspomena za djecu koja su tu odrastala, a danas mame turističkim potencijalom. U bližoj budućnosti to bi mogla biti oaza za ljubitelje adrenalina i ekstremnih sportova, a već sada u ponudi su jahanje konja, quad avanture, paraglajding, planinarenje, skijanje, brdski biciklizam

 

 

Posjetite Kupres – i na konju ste!

Priroda na području Kupresa je impresivna. Prostranstva su nalik onima iz američkih filmova, u daljini okružena planinama kraj kojih se čovjek osjeća poput zrna pijeska u pustinji.

Jedna od teorija o podrijetlu imena Kupres opisuje upravo to - da ime potječe od ilirskih riječi za zdjelu i ravan jer Kupreško polje s uzdignutim rubovima nalikuje prirodnoj zdjeli s ravnim dnom. Rubovi te zdjele, planine Cincar, Vitorog, Raduša i Plazenica, zovu na planinarenje a čuda vas čekaju po putu.

Jedinstvena kamena formacija nalik meteoru, vidikovci i šumske staze, arheološki lokaliteti, tumuli i stećci, izvori rijeka i potočića, planinski vrhovi, jezera… Sve je to samo jedan ogroman, a malen dio ljepote Kupresa koju smo tek počeli otkrivati. 😉

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju