Smješten u srednjoj Dalmaciji svega 20 minuta vožnje katamaranom od Splita, Šolta je sa svojim 51 kvadratnim kilometrom  jedan od većih hrvatskih otoka, i prirodno jedan od bogatijih. Plaže, brda, šume i brojne treking staze idealne su za avanturistički odmor, a tu je mogućnost i zaista nezaboravnog obiteljskog odmora u Nečujmu.



Najviši vrh na otoku Vela straža nalazi se na nadmorskoj visini od 237 m, kod Gornjeg sela, a na vrhu se nalazi Križ s kojeg se pruža nezaboravan pogled na cijeli otok, kao i na obalu. Onaj tko dolazi na ovaj otok svakako će primijetiti i bogatu floru i faunu, od koje valja spomenuti preko 100 vrsta ptica, divlje svinje i zečeve, a također ni vojni tuneli i bunkeri neće proći nezapaženo. Mreža tunela i bunkera na Šolti čini odlični temelj za vojni (ratni) turizam.



Otok je naseljen od prapovijesti, a prvi put ga spominje Pseudoskilaks u 4. st. pr. Kr. pod imenom Olyntha. Kasnije nosi ime Osolenta. Dolaskom Hrvata se ime kroatizira u oblik Sulet. Otok nosi to ime do novog vijeka, kad pod utjecajem mletačke vlasti dolazi do romanizacije hrvatskog imena u oblik Šolta.



Na Šolti se nalazi i puno kulturne baštine koja se sastoji od Crkava, kapelica, grobova i ostalih arheoloških lokaliteta. Najpoznatije crkve su crkva sv. Stjepana u Grohotama i crkva Sv. Martina u Donjem Selu, a ako posjetite Maslenicu zapazit ćete i velebni dvorac koji je danas u funkciji luksuznog hotela.

Najpoznatije turističko odredište na otoku Šolti je Nečujam, koji je poznat po tome što je svojedobno car Dioklecijan u blizini imao svoj ribnjak, čiji ostaci su i danas vidljivi na dnu mora.



Šolta danas predstavlja Dalmaciju u malom. To je otok maslina, vina, smokava i meda, predivnih plaža, prirode i kulture te gostoljubivih i nasmijanih stanovnika. Zašto krstarenje Hrvatskom ne biste počeli upravo od Šolte?

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju