Galerija
Nema masovnog druženja, nema koncerata, ali i dalje želimo uživati u hrani. Neka ti trenuci budu zanimljivi i posebni uz ovaj jelovnik, tim je riječima ova umjetnica s kuhačom najavila projekt koji je spojio balet i hranu.
Jestivi baletni repertoar je bio plod njezinog kulinarskog istraživanja – od zemlje iz koje je određeni balet potekao, a koji se igrao u Hrvatskom narodnom kazalištu, preko namirnice i hrane toga prostora do specifične posebnosti određenog lika iz baleta.
Gospoda Glembajevi, primjerice, spojio je čvarkušu, puricu s mlincima i toplu pitu od jabuka. Opasne veze su donijele tri prepoznatljiva slijeda francuske kuhinje: cassolettes s kozicama, prepelicu s medom i senfom te creme brule, a Smrt u Veneciji pitu od mozzarelle, rajčice i začina, rižoto sa sipom i koromačem te kolač od maka, čokolade, narančine kore i Grappe.
Pet godina kasnije saznala sam da je Jestivi baletni repertoar bio katalizator velikih promjena u životu Sanje Bilas.
Opasne veze
Susreli smo se u zagrebačkom restoranu Biomania koji je ovoga tjedna upriličio predstavljanje njezine knjige recepata točnije Istarske veganske kuharice.
Chefica koja je u zagrebačkim krugovima bila poznata po pripremi odličnog tatarskog bifteka, u potpunosti je promijenila svoj kuharski repertoar.
Što sam više radila s mesom, to mi je ono bilo odbojnije, objašnjava ovu drastičnu promjenu Sanja Bilas. Sjećam se kako sam jednom prilikom otvorila kutiju s prepelicama za jelovnik Opasne veze, a izgled i miris ovih malih ptičica u potpunosti je promijenio moj pogled na hranu. Zapitala sam se, što je to radim? , rekla je.
Postala je veganka praktički preko noći, te odlučila slijediti svoj san i odseliti u Istru gdje je kuhala isključivo jela sastavljena od namirnica biljnog porijekla. Godinama je eksperimentirala i testirala recepte u kuhinji, a tek kad bi pogodila okusni profil koji je željela ostvariti, zabilježila je isti na papir.
Istarska veganska kuharica rezultat je tih eksperimenata i testova, ali i veliki dokaz da se u specijalitetima istarske kuhinje može uživati i bez upotrebe mesa, ribe, jaja i sira. Obuhvaća tridesetak recepata, a uključuje sve od fritaje s divljim šparogama do bumbar torte.
Večera nadahnuta okusima Istre
Zagrebački restoran Biomania pokazao se kao savršeni izbor za predstavljanje veganske kuharice inspirirane jelima najvećeg hrvatskog poluotoka.
Večeru su započeli vlastitom kreacijom – arancinima s tartufima, odnosno mekim kuglicama rižota s tartufima i biljnom zamjenom za sir koje su obložene hrskavom koricom od bezglutenskih krušnih mrvica te poslužene uz umak od indijskih oraščića i uz biljnu verziju parmezana.
Kontrast mekane riže koja se topi u ustima i hrskave korice razbudio je nepce i pripremio ga za nešto rustikalniji glavni obrok.
Na stol je potom stigla perfektna peperonata po receptu Sanje Bilas, a koja je spojila pirjane paprike, tikvice i patlidžan s istarskom rajčicom. Poslužena je, pak, uz marinirane dimljene bukovače i domaće njoke od batata, ali i nezaobilaznu čašu istarske malvazije.
Obrok je zaokružen bumbar tortom – tradicionalnom slasticom od badema, limuna i naranče iz Vodnjana, a koju je chefica Bilas sama napravila te koja je bila servirana uz sorbeto od limuna.
Oduvijek me zanimalo kuhanje i učenje novih stvari. U osmišljavanju jela koristim se knjigama, ali i idejama iz moje male glave, ističe chefica Bilas, te nadodaje: Svaka čast falafelima, ali zašto ne bi imali okus mediterana, tartufa i začinskog bilja Istre.
Mogu li se istarski specijaliteti uspješno napraviti bez namirnica životinjskog porijekla, možete i sami provjeriti u Biomaniji koja do kraja ovoga tjedna nudi istarski veganski meni inspiriran kuharicom Sanje Bilas.
Večera u zagrebačkom restoranu nakon koje se osjećate kao nakon četveroručne masaže – savršeno opušteno

