Od Bijele kuće do Washington Monumenta, glavni grad Sjedinjenih Američkih Država obiluje mnogim prepoznatljivim zgradama i spomenicima koje su postale popularna turistička atrakcija. No postoji jedna zgrada u okolici Washington, D.C.-ja koju ne može posjetiti baš svatko.

Riječ je o grandioznom hramu mormona, odnosno Crkvi Isusa Krista svetaca posljednjih dana koja se nalazi u Kensingtonu u Marylandu. Zgrada napravljena od bijelog mramora iz Alabame privlači poglede svojim neobičnim dizajnom.

Karakterizira je šest tornjeva – od kojeg se najviši izdiže na 5,4 metara – i dvije tone težak kip proroka Moronija koji svira trubu te je prekriven 24-karatnim zlatom.

Crkva nema prozora, a svjetlost dopire u unutrašnjost kroz proreze u kamenu. Najmanje svjetlosti ima na dnu zgrade, a najviše na vrhu. Svjetlo simbolizira vjeru koje članove približava Bogu.

Hram mormona, Crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana - 2 Hram mormona, Crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana - 2 (Foto: Shutterstock)

Ako niste član ove crkve, ne možete ući u zgradu. Ili je takvo pravilo vrijedilo u posljednjih 50-ak godina.

Nedavno je završena renovacija zgrade koja je započela 2018. godine te je privremeno otvorena za posjet svim zainteresiranima zaključno s 14. kolovozom 2022. Tisuće ljudi ovih se dana slijevaju u Kensington kako bi posjetili misteriozni hram mormona koji im je dosad bio nedostupan.

Zgrada crkve je prekrivena tepisima, pa posjetitelji moraju obložiti cipele jednokratnim plastičnim pokrivalima prije nego što krenu u istraživanje. Ulaznica se ne naplaćuje, ali je važno unaprijed rezervirati svoje mjesto za posjet.

Ovo je zapravo drugi put u povijesti da je javnosti dozvoljen ulazak u crkvu. Zadnji put to se dogodilo 1974. godine uoči otvorenja kada je hram posjetilo 750,000 ljudi, uključujući i tadašnju prvu damu Betty Ford.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju