Na najvećem otoku na Zemlji život nije lak: za izolaciju u kombinaciji s divljim okolišem potrebni su dobri živci. No lokalci imaju lijek koji otapa stres - a to je suživot s prirodom. Stopiti se s okolišem na Grenlandu najlakše je u kampu Ice Cap, gdje će vas dočekati ledene ploče debele tri kilometra. Fascinantno! 

Ice Cap u blizini grada Kangerlussuaqa nudi izvanrednu priliku za noćenje na grenlandskom ledenom pokrivaču. Takvo iskustvo obično je izvedivo samo istraživačima u sklopu kakve ekspedicije. Kampirati na ledu možete i u kampu Kiattua, dva sata vožnje brodom od glavnoga grada Nuuka. Odlučite li se na takav glamping, grijat će vas vruća kupka u hidromasažnoj kadi s pogledom na goleme fjordove. U međuvremenu možete i loviti ribu u ledu pa je zatim i pripremiti u vanjskoj kuhinji, kao i kajakariti ili planinariti. Boravak u takvoj prirodi izaziva divljenje, mir i resetira od svakodnevnog stresa kod većine ljudi.

Naja Carina Steenholdt, znanstvenica sa Sveučilišta Syddansk u Kopenhagenu, posvetila se istraživanju "Grenlandskog paradoksa". U razgovoru sa stanovnicima toga negostoljubivog kraja doznala je da su zadovoljni svojim životom, a nerijetko i iznimno zadovoljni. No udaljeni otok s tek 56 tisuća stanovnika ima mračnu stranu i redovito bilježi najveću stopu samoubojstava po broju stanovnika, kao i razne društvene probleme, od kojih su mnogi povezani s postkolonijalnim nasljeđem.

"Na Grenlandu vlada duboko razumijevanje kako je priroda ispred svega ostalog", kaže Naja Carina Steenholdt za BBC te dodaje kako su na temu prirode stanovnici odgovarali da bez nje ne bi mogli živjeti, niti dobivati hranu i energiju.

Grenland Grenland (Foto: Shutterstock)

"Zaprepastilo me koliko ljudi više cijeni prirodu nego obitelj. Na nju se ne gleda samo kao na izvor hrane nego i fundamentalni preduvjet za dobar život", kaže znanstvenica.

No ne trebate živjeti ondje da biste osjetili koliko je ledeni krajolik ljekovit. I kratki posjet Grenlandu otkriva zemlju koja oduzima dah, kilometar za kilometrom. Dramatični okoliš, nazubljene planine koje se protežu u daljini i nepregledni led izaziva divljenje i osjećaj poštovanja prema prirodi od koje se nemoguće sakriti.

Putovanje života: Kruzer na kojem možete živjeti, raditi i posjetiti 135 zemalja za 28 tisuća eura godišnje Sveti grad Inka Machu Picchu u Peruu Machu Picchu Rio de Janeiro, Brazil +0 Krstarenje/Ilustracija

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju