Natkriveni ili „Pokrit most“ u bugarskom gradu Lovech samo je jedna od atrakcija koje morate vidjeti kada posjetite ovaj šarmantni grad. Sam most dugačak je 106 metara i prelazi rijeku Osam, povezujući stari grad (varoš) s novim dijelom Lovecha.

Kao što mu ime govori, riječ je o natkrivenom mostu – no, ne radi se o nekom modernom zdanju u staklu i betonu. Riječ je o starinskom mostu koji više nalikuje nizu drvenih kućica. Podignut je 1874. godine, kada je stari most na istom mjestu stradao u poplavi. Nakon toga je poznati (i samouki) bugarski graditelj Kolyu Ficheto dobio poseban zadatak da podigne novi most.

Odlučio se za gradnju u drvetu i kamenu kao bazi, a u izgradnji onoga što će postati jedan od najljepših simbola grada sudjelovali su i sami građani u „radnim akcijama“ i donacijama materijala i novaca. Most je bio visok 10 metara i dugačak 84 metra. U svoje doba bio je to okićen i raskošan most, prepun skulptura lavova, orlova i ženskih likova. U sebi je imao čak 64 dućana.

Nažalost, most i dućani bili su oštećeni u požaru. Nakon što je obnovljen početkom 1980-ih godina, većina tih ukrasa i skulptura je maknuta, pa danas možemo vidjeti tek jednu figuru lava, a od brojnih dućana ostalo ih je „samo“ 14. Ipak, dovoljno da i danas bude jedan od rijetkih mostova u Europi koji u sebi sadrži dućane.

Dućani pred kojima klečite: Balkansko rješenje za bivše bunkere i visoke rente Sofija - 5 +0 Sofija - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju