Ako ste već bili u bugarskoj prijestolnici Sofiji, sigurno ste spazili neobične dućane u ravnini vaših nogu. A ako niste, idući put pogledajte malo bolje – dolje.

Sofija je poznata po dućanima smještenim u suterenu koji imaju izloge na ulici. Izlozi su visoki do struka ili do glave prolaznika a roba je izložena u staklu. Poželite li nešto kupiti, ne trebate se spuštati stepenicama u dućan tj. kiosk već samo čučnete nasred ulice da bi kroz prozorčić kupili što vam treba.

Zbog činjenice da ćete se morati sagnuti, i vjerojatno čučnuti ili kleknuti na koljeno kako biste kupili što trebate, ovi dućani prozvani su „klek dućani“.

Vlasnici klek dućana bili su jedni od prvih poduzetnika nakon pada komunizma u Bugarskoj. Sve je počelo 1980-ih kada su ljudi, da bi podebljali budžet, počeli nuditi sitne popravke i usluge ili prodavati kućanske potrepštine u podrumima i bunkerima.

Kasnije su isti preuređeni u male dućane s pićima, grickalicama, alkoholom i cigaretama. Neki su se specijalizirali za pekarske proizvode ili voćne sokove, a i danas je u nekima od njih moguće ulaštiti ili zakrpati cipele.

Također, jedan od razloga za otvaranje dućana u podrumima je i taj što je najam jeftiniji u suterenu.

Klek dućani živjeli su od 1990-ih, no s pojavom supermarketa njihov broj počeo je brzo opadati. Procjenjuje se kako ih je od 2010. godine ostalo svega tridesetak u gradu – taj broj danas je vjerojatno još manji, stoga nemojte propustiti priliku i promašiti ove uspomene na jedno doba dok šećete Sofijom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju