Kapelica na pješčanoj plaži u Portugalu neobičan je prizor mistične prošlosti. Izgrađena u Miramaru, nedaleko od Porta, Capela do Senhor da Pedra smjestila se upravo na mjestu gdje su se nekoć prakticirali paganski rituali. „Gospodar kamena“ nastao je tijekom 17. stoljeća kako bi crkva stala na kraj „hereticima“ koji su na tom mjestu tražili prosvjetljenje.

Nađete li se u Portu do plaže možete krenuti vlakom sa stanice Sao Bento na jednodnevni izlet i istražiti mirni gradić s autentičnim portugalskim štihom i tek nekoliko kafića i restorana. Praia de Miramar plaža je na kojoj ćete naći kapelicu, a ako vam ne smetaju niske temperature – i osvježiti se u oceanu.

Od pijeska do oltara vode raskošne stepenice, a tko želi može se popeti i strmim stijenama do kapelice. Vrata svetišta krase mozaici koji znatiželjnim posjetiteljima otkrivaju kako se radi o mjestu drevnih rituala i jednoj od najstarijih kapelica u regiji.

U Miramaru se jednom godišnje održava i trodnevni festival koji obilježava pagansku prošlost ovog mjesta, a popraćen je i povorkom žena obučenih poput vještica. Upitate li lokalce, ispričat će vam kako se kapelica veže uz brojne legende: od neobjašnjivog svjetla koje se povremeno znalo pojaviti do neobičnih noćnih okupljanja. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju