Na prvu djeluje kao sultansko-andaluzijski miks iz davnih vremena. No ovo egzotično zdanje zvano Rocchetta Mattei zapravo je mladić iz 19. stoljeća, smješten na sjevernom dijelu Apenina, baš na pola puta između Firence i Bologne.

Jedno ipak stoji: ovaj dvorac uistinu je nastao mješavinom raznih stilova, a njegov kreator inspiraciju je pronašao u srednjevjekovnim i egzotičnim stilovima.

Njegov vlasnik nekada je bio obrazovan i politički angažiran grof Cesare Mattei, koji se i u privatnom životu volio igrati srednjeg vijeka. Tako je u svoju raskošnu rezidenciju na brdu uveo – sud!

Sam se educirao na području homeopatije, izmislio je hibridni i alternativni način liječenja koji se zasnivao i na alkemiji. Dvorac je trebao biti svojevrsno „sjedište“ tvornice lijekova, a na liječenje su mu dolazili brojni velikani svoga doba. Među njima su bili i posljednji bavarski kralj Ludwig III. te ruski vladar Aleksandar II. U svom djelu Braća Karamazov spomenuo ga je i sam Dostojevski, pišući o problemima s reumom riješenim zahvaljujući kapima koje je dao grof Mattei. Kakva reklama u to vrijeme! Sve do daleke Rusije…

Nažalost, dvorac nije izbjegao sudbinu mnogih drugih, stradalih u Drugom svjetskom ratu. Srećom, nacisti su u svojoj tutnjavi oštetili uglavnom i „samo“ unutrašnjost dvorca. Nakon brojnih pokušaja da se s njim nešto učini prije nego što propadne (u jednom trenutku čak je postao i hotel – eh, da smo tada znali, i postojali!), dvorac je konačno pretvoren u muzej i otvoren javnosti.

Tragična sudbina izbjegnuta je za dlaku, i danas je Rocchetta Mattei jedna od najljepših atrakcija u ovoj regiji. Ako vas još zanimaju oni medicinski tretmani, moramo vas razočarati – osim što više nisu dostupni, nisu ni dopušteni. Srećom po sve nas, pripadaju muzejskom postavu i čine samo mali dio čudesa koja vas ovdje čekaju.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju